Hlavní obsah

České studentky začínají ovládat vysoké školy

Právo, Jiří Vavroň

České studentky začínají ovládat vysoké školy. Podle posledních údajů Českého statistického úřadu tvoří ženy 57 procent z celkového počtu 370 000 studentů, přitom v roce 1991 dosáhl tento podíl jen 44 procent. Vysoké školy opustí ročně asi 42 000 žen s diplomem a jen 31 000 mužů. Pokud tento trend bude pokračovat, v zemi bude více vzdělaných žen než mužů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle průzkumů ale vysokoškolské vzdělání není ženám příliš platné a do řídících funkcí se jich moc nedostane. Přílišná vzdělanost a tomu odpovídající vyšší plat ale podle sociologů začínají ženám působit problémy nejen při seznamování a hledání životního partnera, ale i v manželství, kdy často vydělávají podstatně víc než jejich partner. Stále častěji si tak vysokoškolačky berou muže, který má nižší vzdělání.

Vysokoškolačky se totiž podle statistik častěji vdávají a mají děti než zbytek ženské populace. V roce 2006 si například přes 4 tisíce vysokoškolaček vzalo muže s nižším vzděláním. Podle zkušeností manželských poradců ale nesoulad ve vzdělání či vzdělanější (a často více vydělávající žena) než partner patří ke konfliktům, které mohou vést až k rozpadu manželství.

„Ano, s tímto důvodem se často setkávám u rozvodových řízení,“ potvrdila Právu advokátka Iva Pavlíková-Čacká.

Důvodem podle manželských poradců není samotný fakt, že žena má vysokoškolské vzdělání. Žena mimo zaměstnání se stará o děti a o rodinu bez ohledu na vzdělání. „Konflikt na základě toho, že žena má vyšší vzdělání a eventuálně následně příjem, připadá v úvahu tam, kde partner trpí nějakým komplexem méněcennosti,“ řekla Právu psycholožka Eva Šilarová.

„Diplom z VŠ není podmínkou životního či finančního úspěchu, jak dokumentuje řada podnikatelů, stejně tak VŠ není patentem na rozum. Problém je v sebevědomí a v inteligenci obou partnerů,“ upozornila Šilarová.

V rovnoprávné rodině, kde se oba partneři respektují a spolupracují, není rozhodující, kdo z nich více vydělá či kdo má diplom. Rodina spolu bez problémů kooperuje. Podle Pavlíkové je často pro manželství lepší muž s nižším vzděláním než vysokoškolák, který jen proto, že se prozápasil vysokou školou, chce, aby partnerka k němu vzhlížela a ve všem se mu bezmezně podřizovala.

Doktoráty vše mění

Statistici větší zastoupení žen na vysokých školách vysvětlují tím, že se ženy lépe a svědomitěji učí, takže skutečně drtivá většina z těch, které studovat začínají, také studium dokončí. Na rozdíl od mužských studentů.

Vzdělanostní vzestup žen má ale určitou stopku, upozorňuje Český statistický úřad – tou je narození dítěte a sňatek. Počty mužů na vysokých školách, jak potvrzuje statistika, prudce vzrostou, pokud se studium prodlouží – například při doktorandském studiu. Na 2340 absolventů doktorského studia už připadne ročně jen 876 žen.

Ani v rodině se však vyšší vzdělání neztratí, upozorňují experti. „Ženy se tradičně více starají o domov než muži. Proto je ženino vzdělání důležitější pro životní styl rodiny – například co se týče zdravého stravování,“ tvrdí autoři studie zveřejněné v Journal of Epidemiology and Community Health. Takže vzdělané ženy tím, že prosadí dobrý životní styl, prodlouží muži život a ochrání jej před civilizačními chorobami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám