Hlavní obsah

Záhadná smrt prvního kosmonauta odtajněna: Gagarin se lekl balónu

– Moskva
Novinky, Jan Karas

Za tragickou smrt prvního člověka na oběžné dráze Jurije Gagarina nedaleko Moskvy v březnu 1968 může leknutí před srážkou s balónovou sondou. Vyplývá to ze zprávy, kterou ruské úřady odtajnily po dlouhých třiačtyřiceti letech.

Foto: Profimedia.cz

Jurij Gagarin na záběru z dokumentárního filmu z roku 1961

Článek

Gagarin, od jehož výstupu do kosmu uplyne v úterý 12. dubna půl století, startoval se svou cvičnou stíhačkou MiG -15 na běžný let. Před jeho koncem se nečekaně dostal do těsné blízkosti balónu. Zda šlo o meteorologickou sondu, či přístroj sloužící k protiletecké ochraně metropole, není jasné.

Aby zabránil střetu, strhl čtyřiatřicetiletý Gagarin letoun a v prudkém manévru se snažil vyhnout tragédii. Stroj se však podle zprávy dostal do smrtící vývrtky a roztříštil se o zem.

Hejno ptáků a alkohol

Zpráva by podle Rusů měla jednou provždy rozptýlit nejasnosti a spekulace kolem skonu prvního kosmonauta. V minulosti se objevilo mnoho teorií o jeho úmrtí. Podle nich byl Gagarin opilý, jeho letoun se srazil s ptačím hejnem nebo s jiným letadlem. Některé dokonce tvrdily, že se pilot pohádal se sovětským vedením a musel nadobro zmizet.

Další experti prohlašovali, že Gagarin a jeho instruktor Vladimir Serjogin zahynuli v důsledku ztráty hermetičnosti kabiny, kdy piloti zpanikařili a snažili se dostat z maléru střemhlavým letem. Ten však byl natolik prudký, že ztratili vědomí a neovladatelný letoun vrazil do země.

Okolnosti úmrtí tolik oslavovaného národního hrdiny tajila Moskva čtyři desítky let. Alespoň že je zveřejnila v předvečer 50. výročí kosmonautova slavného letu.

Reklama

Výběr článků

Načítám