Hlavní obsah

Nicolas Cage musí vrátit do Mongolska lebku tarbosaura, nebrání se

– New York
Novinky, Alex Švamberk

Americký herec Nicolas Cage souhlasil, že vrátí cennou lebku teropodního dinosaura Tarbosaurus baatar, kterou v roce 2007 vydražil v aukci. O jejím vrácení do Mongolska rozhodl americký soud a hollywoodská hvězda se tomu nebude bránit. Lebku stejně jako mnohé jiné paleontologické nálezy vyvezli z Mongolska pašeráci.

Foto: Profimedia.cz

Čelist Tarbosaura baatar, která se už vrátila do Mongolska

Článek

Kancelář newyorského prokurátora Preeta Bharary podala žalobu u civilního soudu minulý týden s tím, že lebka má být vrácena Mongolsku, protože byla ukradena. Když se o jejím nelegálním vyvezení z Mongolska Cage dozvěděl, souhlasil podle úřadů s tím, že ji vrátí a nebude se proti tomu právně bránit.

U soudu nebylo uvedeno jméno vlastníka lebky, ale hercův mluvčí Alex Schack potvrdil agentuře Reuters, že ji koupil v březnu 2007 od aukční síně I. M. Chat v Beverly Hills. Podle amerických médií v dražbě nabídl víc než Leonardo DiCaprio.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Cage nebyl trestně stíhán, protože lebku získal ve veřejné aukci. Podle Schacka herec dostal od aukční síně certifikát pravosti. Americké úřady Cage kontaktovaly poprvé v červenci 2014, když ho ministerstvo pro vnitřní bezpečnost informovalo, že lebka mohla být ukradena.

Foto: Fred Prouser, Reuters

Herec Nicolas Cage se rozhodl, že se nebude proti vrácení ukradeného paleontologického nálezu u soudu bránit.

Žaloba však nebyla vznesena ani proti aukční síni I. M. Chait, i když ta vydražila řadu paleontologických nálezů, které ze země vyvezl pašerák Eric Prokopi. Ten byl za tuto činnost odsouzen. [celá zpráva]

Prokopi se v prosinci 2012 přiznal, že propašoval celou kostru Tarbosaura baatar z Mongolska. Ta byla v květnu 2013 do země vrácena. Prokopi nakonec dostal mírnější trest za to, že pomohl k zabavení nejméně sedmnácti dalších nelegálně vyvezených koster.

„Každá z těchto fosilií reprezentuje předmět významné kulturní a vědecké hodnoty, který byl ukraden právoplatnému vlastníkovi,“ uvedla Bharara.

Podobný Tyrannosauru rexovi

Pozdně křídový dravý predátor Tarbosaurus baatar byl velmi podobný svému severoamerickému příbuznému Tyrannosaurovi rexovi. Mnozí američtí paleontologové tvrdí, že jde o různé druhy stejného rodu Tyranosaurus.

Jiné kapacity v oboru s nimi však nesouhlasí kvůli odlišnostem ve stavbě lebky, i když si oba druhy jsou velmi podobné. Jde o bipední (pohybující se po dvou končetinách) teropody s mohutnou lebkou a velmi krátkými předními končetinami, kteří žili ve stejné době, ve svrchní křídě před 68 až 65 milióny let.

Tarbosaurus, který se objevoval jen v Mongolsku a v Číně, je však v porovnání s Tyrannosaurem rexem menší, měřil „jen” asi 11 metrů. Hmotnost se odhaduje na pět tun. Jeho lebka byla dlouhá 130 cm, což je druhá největší lebka u tyrannosauroidů. Měl také méně zubů, které byly menší, dosahovaly délky osm centimetrů.

Předpokládá se, že byl velmi aktivní a přinejmenším částečně teplokrevný, čemuž nasvědčuje stavba kostí. Vzhledem k množství kosterních nálezů jedinců obou druhů se objevily domněnky, že nešlo o čisté predátory, ale o tvory, kteří se také často živili mršinami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám