Hlavní obsah

Ředitel školy dal žákovi pohlavek. Rezignoval

– Praha

Ředitel pražské Základní školy Glowackého Miroslav Koranda, který dal v dubnu pohlavek žákovi, sám rezignoval. Čelil návrhu na odvolání, který projednalo vedení Prahy 8. V úterý se o něm mělo hlasovat. Verdikt měla radnice vyslovit už před dvěma týdny. Své rozhodnutí tehdy odložila na nátlak rodičů i žáků, kteří proti odvolání ředitele uspořádali demonstraci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pan ředitel oznámil Městské části Praha 8 jako zřizovateli Základní školy Glowackého, že se vzdává funkce,” řekl místostarosta Prahy 8 Matěj Fichtner. Za Korandu se postavili učitelé ze Základní školy Glowackého a také ostatní ředitelé škol z Prahy 8, kteří na jeho podporu sepsali otevřený dopis adresovaný radním.

Koranda dal pohlavek žákovi sedmé třídy v dubnu. Podle učitelů to byl mimořádný úlet vyvolaný vypjatou situací. „Pan ředitel musel během hodiny matematiky opustit třídu kvůli rvačce v jídelně, kterou učitelky nezvládaly. Třídě zatím zadal početní příklady.

Když se vrátil, skupinka chlapců zlobila a na zadaných úlohách nepracovala. Poté, co je marně napomínal, řekl, že se chovají jako blbci. Jeden z nich na jeho slova zareagoval větou: 'Od tebe to sedí',” popsal situaci před pohlavkem výchovný poradce Základní školy Glowackého Martin Slabý.

Protichůdné názory

Podle zastupitele Tomáše Němečka to ale nebyl ojedinělý případ. „Ředitel Koranda své žáky častoval urážkami a ponižoval. Navíc nešlo o běžný pohlavek. Chlapce udeřil tak, že mu spadly brýle a rozbily se,” tvrdí zastupitel.

Matka žáka ve stížnosti podané radnici Prahy 8 uvedla, že syn po ráně neslyšel na jedno ucho a musel být tentýž den vyšetřen na ORL.

Lékařská zpráva, kterou mají LN k dispozici, ztracený sluch nezmiňuje, popisuje ale, že chlapec měl po políčku ještě v době vyšetření zarudlé ucho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám