Hlavní obsah

Působiví perutýni devastují moře, nic proti nim nepomáhá

Jedovatí, agresivní a rychle se množící predátoři. To jsou perutýni, ryby, které zhltnou téměř cokoli. Přestože nejsou původními obyvateli Karibiku, rychle se v něm šíří. Vědci je považují za velmi vážný problém. Kromě člověka totiž nemají žádného přirozeného nepřítele. Lidé zkoušeli jejich počet omezit pomocí žraloků či murén, nyní je loví potápěči. Ryby jsou ale v rozmnožování rychlejší.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rychle se množící jedovatí perutýni ohrožují ekosystém v KaribikuVideo: Reuters

 
Článek

Perutýni dokážou vyhubit 90 procent obyvatel korálových útesů, varoval Lad Akins, šéf speciálních projektů Reef Environmental Education Foundation (REEF).

Nádherné ryby, jejichž domovem je Indický a Tichý oceán, se dostaly do vod Karibiku v roce 1992. Tehdy totiž hurikán Andrew poškodil soukromé floridské akvárium, ze kterého uniklo do volného moře šest perutýnů. Tamní ryby je neznaly, nemají instinkt se před nimi chránit. Zanedlouho tak doslova zamořily Karibik. Testy DNA potvrdily, že všechny kusy mají jen několik společných předků.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Samičky každých několik dní vyprodukují 30 až 40 tisíc vajíček a pohlavně zralé jsou v roce věku. Ročně jedna samice vyprodukuje dva milióny vajíček.

Perutýni jsou velmi nebezpeční pro ekosystém karibských korálových ostrovů. Odborníci je přirovnávají k biblickým kobylkám. Ryby a korýše požírají jako na běžícím pásu. Jeden perutýn dokáže za půl hodiny zhltnout až dvacet rybek. Navíc likvidují i ty ryby, které udržují stabilitu korálových útesů.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Rychle se množící perutýni ohrožují Karibik

Odborníci zoufale hledají možnosti, jak je likvidovat. Pokusy nasadit na ně žraloky nebo murény selhaly. Ryba se totiž umí perfektně bránit svými 18 barevně maskovanými bodlinami, které jsou vyzbrojené jedovými žlázami. Ty mohou způsobit problémy (dýchací obtíže, ochrnutí, křeče) i člověku, když ho ryba zasáhne.

Ochránci přírody vidí jako jednu z možností prosadit rybu na jídelníček. Komerčním lovem by se její počet přece jen omezil. Problémem je, že perutýni žijí v hloubkách kolem 60 metrů a zatím je pouze loví potápěči s pomocí harpun.

„Je to velice žádaná ryba, má jemné, delikátní maso,” řekl Akins. Zatím ji však nabízejí pouze některé restaurace.

V Karibiku se už organizují týmy potápěčů, které ryby loví. Pořádají se soutěže v jejich lovu i konzumaci. Vzhledem k rychlému a masivnímu množení perutýnů jde ale o neúčinnou metodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám