Hlavní obsah

Země čelí následkům silné solární bouře, navigace mohou mít problémy

Aktualizováno

Zemi v úterý zasáhly následky velké solární bouře. Vědci ji očekávali, byla ale mnohem silnější a přišla o několik hodin dříve, než se předpokládalo. Bouře na Slunci začala v úterý odpoledne středoevropského času a mohla by trvat až 36 hodin, bude ale spíše slábnout.

Země čelí následkům silné solární bouřeVideo: NOAA

 
Článek

Geomagnetická bouře způsobila mimo jiné velmi silné polární záře na severní polokouli, které bylo možné pozorovat i v jižněji položených místech, kde nejsou záře běžné.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Výkyvy ale mohou ovlivnit i satelitní navigace nebo rozvodné sítě. To může teoreticky znamenat například výpadky v dodávkách elektřiny. Takové události zatím nejsou hlášeny.

Americký Národní úřad pro ovzduší a oceány (NOAA) bouři klasifikoval stupněm G4 na pětistupňové škále. Server spaceweather.com uvedl, že jde o nejsilnější bouři v nynějším slunečním cyklu, ten trvá 11 let.

Bouře je následkem dvou nedělních silných slunečních erupcí. Vědci předpokládali, že následky dorazí k Zemi později a nebudou tak intenzivní. Původní odhady hovořily o síle prvního stupně, nikoliv čtvrtého, jehož následky mohu být podle klasifikace stupnice „vážné až kritické”.

Geomagnetická bouře
Během solární nebo také geomagnetické bouře se ze Slunce vyřítí během silné erupce masa nabitých částic, které míří do vesmíru. Pokud jim Země stojí v cestě, dosáhnou jí za zhruba tři až čtyři dny. Proud nabitých částic smrští magnetické pole, které planetu před běžným zářením chrání, a částice narazí do atmosféry. Naruší především část zvanou ionosféra, která je taktéž plná nabitých částic, a tím, že odráží záření, má velký význam pro šíření signálů.
Silné elektromagnetické pole může do drátů elektrického vedení přivést silný proud a způsobit rozsáhlé výpadky. To může z provozu vyřadit klíčová zařízení. Podle katastrofických scénářů mohou přestat fungovat satelity, které řídí leteckou dopravu i bankovní systémy.

Reklama

Výběr článků

Načítám