Hlavní obsah

Vitamín C pomáhá proti rakovině, ale o výzkum nikdo nestojí - nejde patentovat

Právo, aa

Příznivé účinky vysokých dávek vitamínu C při léčení rakoviny jsou známy, ale detailní výzkum vázne, protože farmaceutické firmy si nemohou nechat patentovat výsledky. Napsali to američtí vědci v časopise Science Transnational Medicine.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pacienti by uvítali bezpečné a levné možnosti léčby rakoviny,“ předeslala Jeanne Drisková z univerzity státu Kansas. „Injekční podání vitamínu C by takovým řešením mohlo být,“ dodala.

„Jenže vitamín není možné patentovat, takže farmaceutické společnosti o výzkum v této oblasti nemají zájem,“ doplnila její kolegyně Qi Chenová. „Je nutné, aby se výzkumem této metody onkologické léčby zabývaly státní výzkumné agentury.“

Vědci aplikovali injekce vitamínu C do humánní vaječníkové tkáně, laboratorním krysám i dvaadvaceti pacientkám s rakovinou vaječníků. Nádorové buňky na léčbu významně reagovaly, zatímco na zdravé buňky vitamín žádný negativní efekt neměl. Pacientky rovněž pociťovaly slabší vedlejší negativní následky chemoterapie.

Autoři studie připouštějí, že nelze činit závěry z výsledků dvou desítek pacientů, ale upozorňují na potenciál injekčního podání vitamínu. Protože soukromé firmy nemají zájem o výzkum, který nepřinese finanční efekt, obracejí se autoři na státní instituce.

Reklama

Výběr článků

Načítám