Hlavní obsah

Chládek chce obtloustlou mládež prohnat na povinné třetí hodině tělocviku

Právo, jim

Žhavý kandidát na ministra školství Marcel Chládek (ČSSD) chce zatočit s obezitou dětí. Jedním z kroků má být zavedení povinné třetí hodiny tělocviku ve školách, a to už od prvního stupně. Navíc by rád děti svěřil do rukou sportovních profesionálů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marcel Chládek

Článek

„Naše děti patří na druhé místo, co se týče tloušťky, na světě. Byl bych klidně pro to, aby třetí hodina tělocviku byla už od prvního stupně. Tato možnost už tady je. Školy si ji mohou přidat do výuky, ale já bych chtěl, aby to bylo povinně,“ sdělil Právu Chládek.

Podle něj by to mohlo fungovat mimo jiné také jako „obrovská prevence“ proti gamblerství, drogám a alkoholismu.

Třetí hodina tělocviku by měla také posloužit k přiblížení mimoškolních sportovních aktivit žákům.

„Byla by možnost spolupracovat s nejbližším sportovním klubem či zařízením, takže by to bylo formou různých pohybových a sportovních aktivit. Byl by tam i odborník na danou problematiku, který by to s dětmi dělal,“ navrhuje senátor. Podmínkou by bylo zajištění bezpečnosti.

Podpora půjde z rozpočtu ministerstva

Další variantou je, že by trenér docházel na školní hřiště.

„Zároveň musí být vše propojeno i s osvětou zdravého životního stylu,“ dodal Chládek.

Otázkou zůstává, jak by byla taková hodina tělocviku financována. Podle Chládka ale nebude třeba najímat si areály, stačit by měla hřiště pro veřejnost. Například sportoviště financovaná z evropských fondů musí být veřejnosti dostupná. Podle Chládka se zatím počítá jen s placením trenéra.

Na zavedení nového programu chce senátor vyčlenit peníze z rozpočtu ministerstva školství. Podle něj by se měl rozpočet v příštím roce zvýšit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám