Hlavní obsah

Zemi má těsně minout asteroid

Právo, pst

Má to být těsné - 15. února má kolem Země proletět asteroid o velikosti činžáku a jeho dráha podle současných odhadů bude planetě blíž než řada komunikačních a navigačních satelitů. Pokud by došlo ke srážce se Zemí, způsobil by explozi stokrát silnější než atomová bomba v Hirošimě.

Animace průletu asteroidu 2012 DA14 v těsné blízkosti kolem Země

 
Článek

Asteroid 2012 DA14, který má v průměru přibližně 45 metrů a hmotnost 130 tisíc tun, objevila loni v únoru observatoř ve španělské La Sagara. Tehdy byl od Země vzdálen 2,6 miliónu kilometrů.

Propočty ukázaly, že 15. února 2013 proletí kolem země ve vzdálenosti 27 až 35 tisíc kilometrů. Geosynchronní satelity se přitom pohybují kolem Země na orbitě vzdálené téměř 36 tisíc kilometrů.

Přes blízkost průletu, nebude asteroid viditelný na obloze pouhým okem. Ovšem se Zemí se těleso nevidí naposled. Jeho dráha kolem Slunce totiž odpovídá přibližně pozemské, jen s ní svírá úhel. Srážka s pravděpodobností 1:3030 proto bude znovu hrozit v letech 2026 a 2069.

Pokud by asteroid dopadl, uvolnila by se energie 2,4 megatun TNT, což by stačilo na zničení i velkého města.

Avšak Zemi by srážka neublížila. Odhaduje se, že například dopad “tunguzského meteoritu” v roce 1908 na Sibiři uvolnil 3 až 20 megatun TNT.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám