Hlavní obsah

Klima se za posledních 2000 let soustavně ochlazuje, dokazují vědci

Novinky, pst

V debatě o globálním oteplování se nejčastěji argumentuje vzestupem průměrných teplot za posledních 150 let, které je doloženo pravidelnými měřeními. Nicméně dlouhodobá rekonstrukce teplot za posledních 2000 let ukázala, že klima se naopak celkově mírně ochlazuje. V dobách říše římské i ve středověku pak byla období, kdy bylo klima teplejší, než dnes.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Tým kolem profesora Jana Espera z Univerzity Johana Gutenberga v Mainzu studoval vzorky letokruhů stromů z finského Laponska, které sahaly až do roku 138 př. n. l. Poprvé tak vznikla přesná rekonstrukce klimatu na určitém území. A z výsledků vyplývá, že během posledních dvou milénií poklesla průměrná teplota o 0,3 stupně každých tisíc let, především v souvislosti s narůstající vzdáleností Země od Slunce.

Foto: Univerzity Johana Gutenberga

Graf rekonstrukce teplot za poslední 2000 let

"Zjistili jsme, že předchozí odhady historických teplot v éře Říma a ve středověku byly příliš nízké,“ uvedl Esper s tím, že jejich zjištění je důležité i v diskusích o odpovídající politice ve vztahu ke klimatu, jehož vývoj bychom měli vnímat i v dlouhodobém kontextu. Zpráva výzkumu jeho týmu vyšla v časopise Nature Climate Change. O teplejším klimatu ostatně svědčí i zprávy o pěstování pomerančů v Británii, nicméně tyto argumenty byly často zpochybňovány. Nyní data dokládají dlouhodobé ochlazování klimatu.

Vědci, kteří se na výzkumu podíleli, pocházeli kromě Německa i z Finska, Skotska a Švýcarska. Zdůrazňují, že díky fosilizovaným zbytkům stromů z finských jezer získali vzorky, které umožnily rekonstruovat vývoj teplot velmi podrobně. Kromě zmíněných teplejších období byly i mnohem chladnější úseky, které se vázaly k éře stěhování národů a později ke středověké malé době ledové.

Esper proto zdůraznil, že vědci varující před globálním oteplením podceňují dlouhodobé trendy. A ačkoli se nemusí zdát dlouhodobé ochlazení o 0,6 stupně Celsia tak výrazné, současné „globální oteplení“ představuje výkyv o jeden stupeň od linie dlouhodobého trendu, který již nastal v minulosti vícekrát.

Reklama

Výběr článků

Načítám