Hlavní obsah

Američtí vědci pomohli na svět třiceti geneticky modifikovaným dětem

Právo, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci experimentu amerických vědců přišly na svět tři desítky geneticky modifikovaných dětí. Oznámil to v pondělí server dailymail s tím, že jde o první takto úspěšný pokus v historii lidstva.

Foto: Profimedia.cz

Tři desítky dětí mají genetickou informaci od tří dospělých lidí. Neplodným ženám pomohly geny třetí osoby. Ilustrační foto

Článek

„Miminka se narodila během posledních tří let coby výsledek experimentálního programu v Institutu reprodukční medicíny a vědy sv. Barnabáše v New Jersey,“ napsal server.

Děti se narodily ženám, které měly problémy s početím. Geny, které před umělým oplodněním poskytly anonymní osoby, lékaři vložili do jejich vajíček.

Genetické otisky prstů u dvou nyní ročních dětí odhalily, že zdědily DNA tří dospělých osob – dvou žen a jednoho muže, doplnil server.

Skutečnost, že děti získaly dodatečné geny a začlenily je do své genetické řady, znamená, že je budou moci předat svým potomkům. „Je to první případ modifikace lidské genetické linie, jejímž výsledkem jsou normální zdravé děti,“ řekl šéf vědeckého týmu profesor Jacques Cohen.

Dojdeme až k vyšlechtěným supermanům?

Zpráva o experimentu ale vyvolala u řady vědců velké pobouření. Změně genetické linie se totiž z etických důvodů přední kapacity v oboru důsledně vyhýbají.

„Genetici se obávají, že jednoho dne by se tato metoda mohla použít k vytvoření nové, ,vyšlechtěnější‘ rasy lidí oplývající třeba větší silou či vyšší inteligencí,“ vysvětlil dailymail.

Odpor netají například John Smeaton, národní ředitel britské Společnosti pro ochranu nenarozených dětí. „Člověk může mít hluboké sympatie pro páry trpící neplodností. Ale toto je příkladem skutečnosti, že umělé oplodnění jako prostředek k početí vede k dětem pokládaným za produkty z výrobního pásu,“ řekl.

Pět miliónů dětí z umělého oplodnění

Mluvčí britského Úřadu pro lidské oplodnění a embryologii oznámil, že Cohenův experiment Británie na svém území nepovolí, protože mění genetickou linii.

Umělým oplodněním se po celém světě dosud podařilo přivést na svět asi pět miliónů dětí. Oznámil to server Medicalxpress s odvoláním na Mezinárodní výbor pro monitorování technologií asistované reprodukce (ICMART).

„Ukazuje to, že technologie asistované reprodukce je vysoce úspěšná v řešení problému neplodnosti. Vznikly tak milióny rodin, čímž se snížila zátěž, kterou neplodnost představuje,“ komentoval to předseda ICMART doktor David Adamson.

Anketa

Měli by vědci pokračovat s projektem "geneticky modifikovaných dětí"?
ano, pomohou tak neplodným párům
25,1 %
ne, tato hra na Boha je nepřijatelná
74,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10925 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám