Hlavní obsah

Vědci nahlédli do mozku a rozluštili slova, na která člověk myslí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výzkumníci už mají techniku, která jim umožňuje z elektrických signálů v mozku dekódovat slova, na která člověk zrovna myslel, uvedla BBC. Metoda ale není určena ke čtení myšlenek a vyhledávání vnitřního nepřítele, jak by se mohli obávat čtenáři dystopických orwellovských vizí, ale má v budoucnu umožnit komunikaci s pacienty v kómatu.

Foto: http://www.plosbiology.org

Ilustrace naznačující, jakým způsobem vědci docházejí na základě sledování vzruchů v mozku k rekonstrukci slov

Článek

V posledních letech se na tomto poli usilovně bádalo, přičemž bylo využito několika různých přístupů. V jednom případě byli lidé s elektrodami v mozku schopni pohybovat kurzorem na obrazovce, když mysleli na zvuky určitých samohlásek.

Funkční magnetická resonance, která sleduje tok krve v mozku, je příslibem pro budoucnost. Mohla by pomoci odhalit na co, nebo na jaká slova myslíme. Při sledování záznamu toků krve zjistila skupina Jacka Gallanta u Kalifornské univerzity v Berkeley, že určité směry a síly toků odpovídají určitým myšlenkám nebo obrazům.

Na tento výzkum navázal Brian Pasley z téže univerzity, který se pokouší o rekonstrukci myšlenek či slov z obrazců toků krve oblasti STG (superior temporal gyrus). V této oblasti se nachází nejen oblast mozku zaměřená na sluchové podněty, ale je spojená i otázkou schopnosti mluvit.

Jeho tým monitoroval vlny v STG u pacientů, kteří prodělali operaci kvůli nádorům nebo epilepsii, jimž pouštěli zvukové záznamy různých mluvčích, opakujících slova a věty. Zjišťovali, která část STG na ně reaguje a jak.

Vzdálené cíle výzkumu jsou dva, jedním je pochopit, jak mozek myslí. Druhým pak pomoci lidem, kteří mají potíže s řečí. Týká se to zejména osob, které se nemohou vyjádřit, ale chtějí něco říci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám