Hlavní obsah

Umělé žábry umožní lidem obejít se pod hladinou bez tlakových lahví

Novinky, pst

Stejným způsobem, jakým dýchají pod hladinou ryby, umožňuje dýchat lidem nový systém, který vyvinul izraelský vynálezce Alan Izrah-Bodner. Jeho „umělé žábry“ umožňují potápění bez tlakových láhví se vzduchem a tím i delší pobyt lidí pod vodou. Možná se tak naplní populárně vědecké sny o městech pod hladinou oceánů.

Článek

Přístroj podle serveru IsraCast získává vzduch z vody na základě tzv. Henryho zákona, který vyjadřuje závislost rozpustnosti plynu v kapalině na tlaku. Jde vlastně o efekt, se kterým se běžně setkáváme při otevírání sycených limonád - při otevření z nich rychle uniká oxid uhličitý, protože se v lahvi náhle snížil tlak.

Bodnerův systém ke snížení tlaku využívá malou centrifugu, která nabere malé množství mořské vody a oddělí unikající plyn. Centrifuga je podle patentové dokumentace nastavena tak, aby uvolňovala dýchatelný vzduch. Z mořské vody se neuvolňuje totiž jen kyslík, ale také dusík a další plyny.

Vydechovaný vzduch je pak znovu vypouštěn rozpuštěný s použitou vodou. Samozřejmě systém se nemusí omezovat pouze na individuální přístroje pro jednotlivé potápěče a zcela určitě o něj projeví zájem armáda pro instalaci takového zařízení na ponorkách, které by se pak nemusely vynořovat mimo bezpečné přístavy.

Možnosti dýchání z vody se zkoušely už dříve a většinou se zaměřovaly na elektrolýzu molekul vody. Technologicky to bylo však poměrně komplikované i nákladné. Bodnerova rybí technologie využívá rozpuštěný vzduch, což poskytuje vyváženou směs pro dýchání. Studie přitom ukázaly, že i voda v hloubce kolem 200 metrů obsahuje 1,5 procenta rozpuštěného vzduchu. To se nezdá mnoho, ale stačí to k životu i poměrně velkým rybám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám