Hlavní obsah

Vědci zřejmě objevili lék proti virům

Právo, Jan Karas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Američtí vědci z Massachusetts Institute of Technology zřejmě našli lék proti virům. Mohlo by to znamenat konec chřipky a nachlazení. Výsledky výzkumu otiskli v časopise Plos One.

Foto: Jessica Rinaldi, Reuters

Článek

Pokud dlouhodobější testy prokáží jeho účinnost a netoxicitu na lidský organismus, půjde v medicíně o převratný čin, jako byl objev penicilínu, ničícího bakterie, sirem Alexanderem Flemingem ve třicátých letech minulého století.

Látka, kterou vědci nazvali Draco (Double-stranded RNA Activated Caspase Oligomerizer) spolehlivě likviduje buňky napadené viry, a brání tak tělo před nákazou.

Základ léku tvoří bílkovina, jejíž jedna část zjistí přítomnost abnormálně dlouhé molekulární dvouvláknové RNA viru v buňce a druhá pak spustí buněčnou smrt.

Látka se dostane do každé buňky

Bílkovina navíc obsahuje i prvek, který se (na bázi „odkoukané“ ze schopnosti virů) dostane do jakékoliv buňky v organismu. Pokud Draco žádnou nestandardní RNA v buňce nenalezne, nechá ji v klidu žít.

Účinek látky byl úspěšně testován na lidských, opičích a myších buňkách. První pokusy na myších zcela zlikvidovaly chřipku H1N1 bez vedlejších účinků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám