Hlavní obsah

Česko má už třetí exponát v programu UNESCO Paměť světa

Do světového registru programu UNESCO Paměť světa byla zařazena třetí písemná památka Národní knihovny (NK) ČR - unikátní pražská kolekce 526 univerzitních tezí. Doplnila tak sbírky středověkých rukopisů české reformace a periodik ruské, ukrajinské a běloruské emigrace z let 1918-1945.

Foto: Profimedia.cz

Knihovna v Klementinu

Článek

Podle sdělení NK je kolekce grafických tezí největší sbírkou na světě, jejíž jednotlivé části se vztahují k jedné jediné instituci - filosofické fakultě pražské univerzity.

Sbírka je navíc dodnes uchovávána na místě svého původu, v historické budově někdejší pražské jezuitské koleje v Klementinu, dnešním sídlem Národní knihovny ČR.

Hattrick Národní knihovny

"Chtělo by se mi dokonce říct, že Národní knihovna dosáhla hattricku. Pochopitelně z toho máme obrovskou radost a bereme to jako významné ocenění našich sbírek a jejich kulturně historické hodnoty," uvedl generální ředitel Národní knihovny Tomáš Böhm.

Sbírka mapuje kompletní období od roku 1637 do 1754, postupnou proměnu podoby tezí, a je tak určitou kronikou barokní ikonografie.

"Soubor má nesmírnou kulturně-historickou a umělecko-historickou hodnotu. Je důležitým pramenem k poznání náplně filosofického studia na univerzitách a rozšiřuje naši představu o podobě dobových univerzitních ceremoniálů," uvádí se na stránkách NK.

Kulturní památka

Mezinárodnímu úspěchu sbírky předcházelo rozhodnutí ministerstva kultury z počátku roku 2010, kdy byl soubor těchto univerzitních tezí prohlášen kulturní památkou ČR. Loni byly cenné písemnosti dokonce digitalizovány a zpřístupněny v digitální knihovně Manuscriptorium.

Ohlášení obhajoby „závěrečných prací“

Univerzitní teze jsou rozměrné grafické listy, které ohlašovaly významné univerzitní disputace a rozpravy, jež se konaly na závěr bakalářských či magisterských studií.

Tato forma ohlášek se na evropských univerzitách poprvé objevila už v první polovině 16. století. K jejich největšímu rozkvětu došlo ale až v 17. a 18. století především zásluhou řádu jezuitů.

Pochopitelně z toho máme obrovskou radost a bereme to jako významné ocenění našich sbírek a jejich kulturně historické hodnoty.
Tomáš Böhm, generální ředitel Národní knihovny

Seznam UNESCO Paměť světa vznikl v 90. letech, Národní knihovna stála při jeho zrodu a vytvořila pro něj i pilotní projekt.

Dvě sbírky NK do něj byly zapsány před dvěma lety. Momentálně má celosvětový registr na 238 položek. Kromě typických knihovních dokumentů v něm jsou i zvukové, filmové a archivní materiály.

Reklama

Výběr článků

Načítám