Hlavní obsah

Vědci natočili okamžik zrození tisíců malých chobotnic

Novinky, coe

V akváriu Steinhart v San Francisku se biologům podařilo natočit okamžik, kdy se tisíce malých chobotnic, zatím nevyvinutých, vylíhlo z vajíček a vzneslo k hladině. K události došlo už v lednu, k jejímu zveřejnění však přispěl server Daily Mail až nyní. Celý příběh ale nemá šťastný konec.

Článek

Vědci vůbec netušili, že exemplář chobotnice karibské, jíž se podařilo snést tisíce vajec a která do akvária přicestovala teprve nedávno, je samice. Chobotnice snesla vejce nedaleko skleněné láhve, v níž nalezla svůj úkryt. Po snesení se o vejce starala zhruba tři týdny, až došlo k okamžiku vylíhnutí. Během něj se z vajíček vylouply tisíce chobotnic ve stadiu larev a vznesly se směrem k hladině, kde by se ve volné přírodě připojily k ostatnímu planktonu.

Foto: Profimedia.cz

Chobotnice karibská

Video se podařilo pořídit jednomu ze zaměstnanců akvária, Richardu Rossovi. Jak uvedl, příběh narození chobotnic nemá šťastný konec a důvodem je podle něj to, že k němu došlo v zajetí. Biologové sice zpočátku krmili chobotnice ještě menšími částicemi planktonu, ale plůdek přesto brzy uhynul. Stejně skončil život i dospělé chobotnice. Podle Rosse totiž tento druh krátce po snesení vajec přestává přijímat potravu a hyne.

„Přestože se nám nepodařilo celý plůdek odchovat, část z něj, která přežila, jsme krmili ještě 26 dní. Vodopád miniaturních larev je však něco, co stěží zapomeneme,“ uvedl Ross.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám