Hlavní obsah

Rakušané vyvíjejí papírové pilulky, na které se natisknou účinné látky

Právo, ORF, mcm

Kousek jedlého papíru, na kterém jsou „natištěny“ léčivé látky – tak mohou podle vědců ze Štýrského Hradce vypadat léky budoucnosti. Na jejich vývoji nyní pracují experti z Karl-Franzens-Universität a z Technické university v tomto městě.

Foto: Profimedia.cz

Klasické pilulky by mohly nahradit papírové léky.

Článek

Vědci si od „pilulek na papíru“ slibují řadu výhod: bude možné lépe dávkovat účinné látky, na podklad jich bude možné umístit více, aniž by spolu reagovaly, a také „tisk“ léků bude levnější než dosavadní postupy. Aby se účinné látky neotíraly, udělá se z „léčivého papíru“ jednoduše tobolka.

Protože elektronické tiskárny, které dokáží vytvářet trojrozměrné předměty, jsou na postupu, není možná daleko doba, kdy lékař předepíše nemocnému dávkování (které se navíc může s vývojem nemoci měnit) a lékárník natiskne podle potřeby léky přímo ve své apatyce.

„Velkou výhodou je, že je to mimořádně přesné, protože tiskařská technologie patří k těm superpřesným, takže lze zhotovovat na míru šité medikamenty pro každého jednotlivého pacienta. Na papírové proužky se budou tisknout účinné látky podle toho, co pacient právě potřebuje,“ řekl Johannes Khinast, vědecký vedoucí Kompetenčního centra pro farmaceutický výzkum ve Štýrském Hradci, kde odborníci nový typ léku vyvíjejí.

Na papír lze také natisknout více vrstev účinné látky, které budou působit postupně, takže lék může mít delší účinky než klasická tabletka. Podle Khinasta by se první prototypy „pilulek na papíru“ mohly začít zkoušet v nemocnicích za pět let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám