Hlavní obsah

Archeologové našli vajíčko a Ďáblici z dob Velké Moravy

Hradiště

Neporušené slepičí vajíčko staré 1200 let, šperky, zbraně, ale také významné antropologické nálezy vydala v uplynulých dnech při vykopávkách archeologům nekropole velkomoravského Hradiště svatého Hyppolita u Znojma. Odhaduje se, že ji tvoří 1500 hrobů. Celkem jich bylo odkryto 350. Vědci se dostávají do centrální části pohřebiště, kde by mohla být pohřbena tehdejší společenská elita s cennými obětinami.

Foto: ČTK

Dochované vejce, nalezené v jednom z hrobů.

Článek

Výzkum podle něj jasně ukazuje, že Hradiště bylo významným velkomoravským centrem, jehož důležitost nebyla dosud zcela doceněna. Archeologové ale očekávají, že se situace změní i díky cenným předmětům nalezeným na nekropoli u Znojma.

Foto: ČTK

Vedoucí výzkumu Bohuslav Klíma (vpravo) s archeologem Miroslavem Pleskou u jednoho z hrobů na největším pohřebišti starých Slovanů na Moravě v Hradišti u Znojma.

K raritám patří dochované vejce. Do hrobů se dávala celkem často, všechna se ale časem rozpadla na prach. Vejce z Hradiště bylo ale uloženo v hrnci a přečkalo v něm bez úhony staletí. Při vyndávání byla jeho skořápka na malém místě narušena. Ukázalo se, že obsah vajíčka je stále uvnitř, ale v uschlém stavu.

"Je to naše raritka. Vejce jsem z hrnce vyloupl nožem, otvor v něm zacelil a celé jej přelakoval, aby drželo pohromadě. Je trochu menší, ale je naší chloubou," řekl vedoucí výzkumu Bohuslav Klíma.

Kostra Ďáblice s rohem 

Antropology překvapil nález ostatků mladé ženy, které dali přezdívku Ďáblice. Měla nádor na hlavě uprostřed čela. Útvar vypadal tak, jakoby z něj vyrůstal roh. Z těchto i dalších koster bylo už odebráno sto vzorků DNA k dalšímu zkoumání. Ukážou, jakým zdravotním potížím Moravané čelili.

Foto: ČTK

Studentka archeologie Kristýna Vaňková ukazuje lebku s nádorem.

Z historického hlediska jsou cenné bronzové pozlacené náušnice, keramika, zbraně a ostruhy, které se našly, uvedl Klíma. Připomněl, že Hradiště svatého Hyppolita vydalo už v minulosti cenné nálezy. Patří k nim zrníčka vinné révy. Výzkum ukázal, že ji obyvatelé Velké Moravy s úspěchem šlechtili.

Před pár lety bylo Hradiště u Znojma na okraji zájmu vědců. Teprve před čtyřmi roky záchranný výzkum ukázal, že hroby se v této lokalitě nenacházejí ojediněle, ale že jde o rozsáhlou nekropoli - jednu z největších na jihozápadě Moravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám