Hlavní obsah

Astronomové odhalili stavební kámen života 700 světelných let od Země

Novinky, pst

Pravděpodobnost výskytu života ve vesmíru posiluje nový objev předbiotické molekuly v souhvězdí Persea u hvězdy Cernis 52, tedy 700 světelných let od Země. Podle astronomů z Astrofyzického institutu na kanárských ostrovech a z Texaské univerzity jde o nejkomplexnější organickou molekulu nalezenou v mezihvězdném prostoru.

Článek

Uhlíkový řetězec antracenu (tři na sebe navázaná benzenová jádra C14H10) zjištěný spektrální analýzou není ještě aminokyselina, která vytváří bílkoviny, ale s trochou času a energie mohou podle serveru DiscoveryNews vznikat ve vesmíru mnohem komplexnější organické molekuly a nakonec i život sám.

Mimozemské aminokyseliny nebyly dosud odhaleny v mezihvězdném prostoru, ale jen v některých meteoritech, které jsou stejně staré jako sluneční soustava sama.

Objev tak potvrzuje, že přestože dosud lidstvo nenašlo jiný, mimozemský život, stavební kameny pro něj jsou ve vesmíru hojně rozšířené či běžné. Astronomy zkoumající snímky z dalekého vesmíru to povzbuzuje k hledání dalších, mnohem komplexnějších stop života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám