Hlavní obsah

Sousoší sv. Norberta opraví studenti restaurátorské školy AVU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sousoší sv. Norberta, sv. Václava a sv. Zikmunda na Karlově mostě pomohou opravit studenti Restaurátorské sochařské školy Akademie výtvarných umění v Praze (AVU). Sponzorské peníze na restaurátorské práce zajistili premonstráti ze Strahovského kláštera.

Foto: Miroslav Sova, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na tiskové konferenci po semináři o obnově památek to uvedl Evermond Gejza Šidlovský z Královské kanonie premonstrátů na Strahově. Oprava sousoší vyjde podle předběžných odhadů na zhruba 400 000 korun.

Pomník je znečištěný prachovými částicemi, solnými deriváty ovzduší a poničený dřívějšími nevhodnými zákroky.

"Cítíme k tomu sousoší pocit zodpovědnosti, protože jsme ho jako řád nechali v roce 1853 postavit," řekl Šidlovský. Opravy z iniciativy premonstrátů zaplatí firma Kongresové centrum ILF. Peníze dostane Praha jako dar a použije je na restaurátorské práce na sousoší. Premonstráti také na semináři obdarovali primátora Pavla Béma pamětní medailí sv. Norberta za to, jak se hlavní město stará o památky.

Seminář o obnově památek organizoval Český národní výbor frankofonního ekonomického fóra. Setkali se na něm památkáři z Česka, Rakouska nebo Itálie. Prohlédli si Muzeum Karlova mostu a Karlův most, poslechli si, jak se most opravuje. Účastníci semináře seznámili ostatní se svými zkušenostmi, například s opravou gotického mostu v německém Řeznu nebo starobylého mostu v Mostaru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám