Hlavní obsah

Vytvořit knihu jako v době gotiky je možné, naučí to kurz

– Praha

Svázat knihu podobně, jako to dělali mistři v období gotiky, je možné i dnes. Gotickou knižní vazbu se lze naučit například ve speciálním kurzu, který ve druhé polovině dubna pořádá Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze (VŠUP). O své umění se se zájemci podělí restaurátorka Židovského muzea Eva Andrtová.

Článek

"Gotická knižní vazba nebývá tolik zdobná jako vazba renesanční či barokní, papírové nebo pergamenové stránky bývají kryté dřevěnými deskami potaženými kůží," říká  Andrtová.

Pětidenní kurz je určen pro 14 lidí. Přihlásili se do něj převážně studenti VŠUP, ale také restaurátoři, pracovníci muzeí a dokonce jeden počítačový odborník. Naučit se gotickou knižní vazbu může být pro restaurátora či pracovníka muzea zajímavým rozšířením jeho profesních znalostí. Pro jiného může jít o netradiční odpočinek od každodenních starostí, řekla Andrtová.

Od poloviny 13. do začátku 16. století

Gotickou vazbou se rozumí knižní vazba z období mezi druhou polovinou 13. století a začátkem 16. století. Od druhé poloviny 15. století se mluví o pozdně gotické knižní vazbě.

Ve středověku se šířila tvorba knih zejména díky nově zřizovaným univerzitám. Knihy vznikaly také v klášterech a na královských a šlechtických dvorech. Zpočátku se stránky knih vyráběly z pergamenu, postupně jej v převážné míře nahradil levnější papír.

Gotické knihy byly charakteristické svým masivním tvarem připomínajícím cihličky nebo špalíček. Podle tvaru se jim říká také kodexové knihy. Desky byly dřevěné a měly za úkol ochránit knižní blok. Byly zdobené lineární řezbou a kováním, ale méně než později v renesanci a baroku. Hřbet knihy byl spíš rovný než zaoblený. Zakulacené hřbety jsou typické spíše pro barokní knihy.

Papír a smrkové dřevo

Účastníci kurzu budou mít možnost vytvořit si vlastní modely gotických knih. Stránky budou z papíru, knižní desky ze smrkového dřeva. Někteří studenti si budou moct zkusit potáhnout dřevo desek kůží, jiní potáhnou jen hřbet, podle toho, jak budou stíhat práci. K potahování knih se na kurzu použije teletina. Kdo bude chtít, bude si prý moct vyrobit i jednoduché kování v podobě dvou trnových spon.

Pro výrobu gotické knihy je podle Andrtové zapotřebí zručnost a trpělivost, naopak fyzická síla není nutná, přestože se vazy šijí ručně. "Je možné 'předpíchat' si dírky, jehla se pak dá protáhnout šídlem nebo pomocí kleštiček," vysvětlila restaurátorka.

Kurz se bude konat ve dnech 19. až 23. dubna v knihvazačské dílně VŠUP. Pokud lidé o kurzy projeví další zájem, restaurátorka jim nabídne možnost naučit se rovněž renesanční vazbu knih a další způsoby šití.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám