Hlavní obsah

V Brazílii vylovili obří "želatinovou" rybu

Novinky, alt

Brazilští vědci vytáhli z mořských hlubin na povrch tělo zhruba dva metry dlouhého podivného tvora. Nemá žádné šupiny, téměř žádnou svalovou hmotu jen dlouhé tělo z hmoty podobné želatině. Jedná se o rybu z čeledi měkkorypounovitých, který žije ve velkých hloubkách, informoval National Geographic.

Článek

Skupina těchto ryb je známá od roku 1840, je ale málo probádaná právě kvůli tomu, že žije ve velkých hloubkách.

Zdechlina, kterou nyní vědci vytáhli, je zřejmě novým, dosud neznámým druhem. Je známo asi 12 druhů těchto ryb, číslem si ale nejsou jisti ani sami vědci. Je pro ně těžké jednotlivé druhy rozlišit.

"Není jasné, jestli tento brazilský druh patří mezi ty co už známe, nebo je dosud nepopsaný," řekl Dave Johnson na přírodovědeckého muzea ve Washingtonu. Je ale pravděpodobné, že jde o nový druh, protože u brazilských břehů nebyla nikdy podobná ryba vylovena.

Rybu vytáhli vědci, kteří pracují v programu Tamar, který se soustředí na záchranu mořských želv. 

Dva metry dlouhé tělo se postupně hadovitě zužuje. Velká hlava je kulovitá. Ploutvě jsou zakrnělé.  Ryba nemá žádné šupiny, jen malé zuby. Živí se zbytky, které saje z mořského dna v hloubce 400 až 700 metrů. V těchto místech už není dost kyslíku na to, aby v ní mohly žít běžné ryby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám