Hlavní obsah

Co Čechům vadí na Vánocích

Novinky, bab

Češi Vánoce milují, přesto k nim mají i velké výhrady. Vadí jim hlavně davy v obchodech či předvánoční výzdoba už od počátku podzimu. Na druhou stranu na sváteční atmosféru, která k Vánocům bezpochyby patří, se těší prakticky každý z nás. Ukázal to aktuální průzkum GE Money Bank.

Foto: Profimedia.cz

Všudypřítomné davy nakupujících vadí Čechům na Vánocích nejvíce.

Článek

Téměř polovině Čechů, zejména Pražanům, vadí, že je řada obchodů vánočně vyzdobená už měsíce před vánočními svátky.

„Někteří obchodníci zahajují vánoční útoky na zákazníky často už se začátkem podzimu. V obchodech hrají koledy, na ulicích se objevuje sváteční výzdoba. Jak ukázal náš průzkum, lidem se předčasná vánoční atmosféra příliš nelíbí, přesto se většina z dotázaných na Vánoce těší,“ zmínila Milada Franek z GE Money Bank.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Davy v obchodech Češi nenávidí

Nejvíce ze všeho však lidem vadí davy v obchodech, tři čtvrtiny dotázaných zmínily, že je doslova nenávidí. Lidé z malých měst žehrají na nedostatek parkovacích míst u obchodních center. Obyvatelům velkých měst zase vadí omezená otevírací doba během svátků.

Přesto čtyři pětiny lidí uvedly, že je nakupování dárků baví a zejména ženy připouštějí, že se jim líbí i koledy hrané v obchodech.

Polovina dotázaných, zejména ti dříve narození, nesnáší Santa Clause.

Třetina lidí nemá ráda předvánoční úklid. Polovina dotázaných sice gruntuje, ale jen 37 procent tak činí pravidelně každý rok.

Pohoda a návštěvy, to Češi mají rádi

I přesto, že si lidé na sklonku každého roku stěžují na předvánoční shon a stres, Vánoce milují a letos si je chtějí užít nejraději tradičně. Nejvíce je láká sváteční atmosféra. Ženy mají rády pohodu, muži se těší na dobré jídlo a pití, děti samozřejmě na Ježíška, dárky a na sníh.

„Nakupování a shánění vánočních dárků je nedílnou součástí českých Vánoc. Na dárky se těšíme a také je rádi dáváme. Zdá se ale, že se Vánocům zároveň vrací i jejich původní smysl. Stále více Čechů se těší i na setkávání s rodinou a přáteli,“ dodala Milada Franek.

Průzkum ukázal, že každý druhý si váží příležitosti posedět o Vánocích se svými blízkými v rodinném kruhu. Osm z deseti dotázaných se dokonce přiznalo k tomu, že je baví chodit po návštěvách.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Anketa

Co vám nejvíc vadí na Vánocích?
Davy v obchodech
11,4 %
Vánoční výzdoba obchodů dlouho před Vánoci
43,2 %
Předvánoční úklid
1,5 %
Santa Claus a jeho sobi
41 %
Koledy hrané v obchodech
0,9 %
Povinné návštěvy příbuzných
2 %
Celkem hlasovalo 19143 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Vánoční reklama umí i dojmout

Vánoční reklamy se opět objevují v televizích, rádiích, časopisech a obchodech. Jejich tvůrci se vždy snaží zaujmout. Jak dalece se jim to daří, je ale...

Výběr článků

Načítám