Hlavní obsah

Vánoce budou zřejmě na blátě

Novinky, Luděk Fiala

O Vánocích bílých budeme letos opět jen snít, jak zní refrén slavné vánoční písně. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi společnosti Meteopress, podle které nás čeká teplotně nadprůměrný a srážkově průměrný prosinec. Výrazně nadnormálním teplotám, které panovaly v listopadu, je ale konec.

Článek

Poslední listopadový den byl ještě nadprůměrně teplý. Už ráno zejména na Moravě a ve Slezsku naměřili téměř letní hodnoty, v Ostravě měli 12,8 stupně, v Holešově bylo skoro 12.

"Vrcholí příliv teplého vzduchu od jihu, odpolední maxima se pohybují mezi 11 až 15 stupni," řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Připomněla, že rekord z pražského Klementina pro 30. listopad pochází z roku 1885, kdy bylo naměřeno 15,9 stupně. "Tento rekord asi nepadne, ale na ostatních stanicích, kde se neměří tak dlouho, by padnout mohl. Vypadá to hlavně na Středočeský a Jihočeský kraj," řekla Honsová.

Po náznaku sněžení až do konce týdne sucho

Během noci na úterý přijde studená fronta od západu, která přinese víc oblačnosti a také srážky. V Krušných horách by mělo během noci už sněžit. Během úterního dne se sněhové srážky objeví i v oblastech od vyšších poloh. Teploty na západě nepřesáhnou pět stupňů, na zbytku území se budou pohybovat mezi sedmi až 11.

"Od středy bude oblačnosti ubývat. Až do pátku bude převážně polojasno, jen místy zataženo nízkou oblačností," pokračovala Honsová. Po ránu už bude mrznout, teploty spadnou až na minus tři stupně, denní maxima stoupnou ve středu jen na dva až šest, ve čtvrtek a v pátek na tři až sedm stupňů.

"Nicméně vytoužený sníh je v nedohlednu. Náznaky se sice objeví během noci na úterý, ale poté až do konce týdne nic. A od víkendu bude padat převážně déšť," řekla Honsová.

První vločky v nížinách až kolem 15. prosince

Z dlouhodobé předpovědi Meteopressu vyplývá, že celá první polovina prosince bude teplotně nad průměrem, denní teploty se mají pohybovat mezi dvěma až sedmi stupni a sníh má přechodně padat jen na horách.

Do nižších poloh by se měly sněhové přeháňky dostat až kolem 15. prosince. Druhá prosincová dekáda bude zpočátku polojasná až oblačná, postupně ale začne převládat zataženo. Teploty v noci budou padat až k minus šesti stupňům, přes den budou stoupat až k plus šesti, postupně jen ke dvěma.

Poslední prosincová dekáda slibuje Vánoce "na blátě". Zpočátku období bude oblačno až zataženo, na většině území s deštěm, na horách se budou vyskytovat srážky smíšené nebo sněhové. Postupně bude mraků ubývat na oblačno až polojasno, místy se sněhovými srážkami.

Nejnižší noční teploty zpočátku období plus tři až minus dva, postupně minus tři až minus osm.. Nejvyšší denní teploty budou zůstávat poměrně vysoko nad nulou, a to mezi dvěma až šesti stupni, postupně mezi minus dvěma až plus čtyřmi stupni.

Reklama

Výběr článků

Načítám