Hlavní obsah

Sv. Valentýn prý s křesťanstvím nesouvisí

Že je svátek sv. Valentýna původně křesťanský? Ale kdeže, zaskřípal by zuby nejeden ve věci vzdělaný historik. Kolem 14. února se totiž slavilo dlouho předtím, než křesťanství začalo vůbec čůrat do plínek. A v antice byl tento den oslavou sexu, orgasmu a tělesné lásky vůbec.

Článek

Přišli s ním Římané a stanovili ho na půlku února proto, že v tu dobu začali v Itálii zpívat a pářit se ptáci. A staří Římané si také jako první posílali Valentýnky – erotické vzkazy milencům a milenkám.

Často veršované básně byly oslavou rozkoše a radosti z ní. Posvátná sexuální mánie zachvátila Římany každý rok kolem 14. února (tehdy se měsíc jmenoval Febris) a celý antický Řím byl zasvěcen hlavní bohyni Juno (v Řecku Héra).

Extatické rituály zasvěcené bohyni splynuly s festivalem Lupercalia, obscénním svátkem zasvěceným pohanskému bohu sexu. Během svátku Lupercalia (shodou okolností se tak jmenuje vlčice, která kojila Romula a Rema) si muži a ženy psali jména na kartičky, které se pak losovaly a tvořily se s jejich pomocí náhodné milenecké dvojice pro erotické hrátky. „O nich oslavně píše básnířka Sulpicia z prvního století před Kristem,“ tvrdí odbornice Donna Henesová z New Yorku.

Legenda o sv. Valentýnovi je vymyšlená

Se svátkem obscénnosti začali bojovat první křesťané, kteří ho nakonec zakázali. Zpočátku to byl boj marný, aby dosáhli ale svého, vymysleli si legendu o světci sv. Valentýnovi. Tak měli světce, kterému den připadal a porušení pohlavní čistoty mohlo být trestáno. Přitom existuje mezi třemi až osmi svatými Valentýny.

Každý měl trochu problémový životopis, podle toho, jak biografii pojal ten který autor, ale každý byl v podstatě patronem zamilovaných. První křesťanský svátek svatého Valentýna se slavil v roce 468 po Kristu. Zpočátku církev milostné kartičky nahradila zbožným kázáním. Ale to vedlo jen k tomu, že už ve čtrnáctém století po tisíciletí mrzačení původní tradice se lidé vrátili k milostné lásce i s fyzickým aspektem.

Původem valentýnských přání jsou skutečně lístky vyměňované během festivalu Lupercalia. Ale prvním autorem novodobé valentýnky je považován Charles Duc d´Orléans vězněný v londýnském Toweru. Ten v roce 1415 poslal své ženě láskyplný a erotický vzkaz ve verších. Komerční tištěné pohlednice se začaly objevovat masově až kolem roku 1800.

I na dnešních pohlednicích často objevíme Kupida (Amora či Erota) s lukem a šípem. Šípem se přitom celá tisíciletí myslí a dříve i přímo zobrazoval mužský pohlavní úd neboli lingam, symbol vášně propichující srdce milenců. Objevují se také květiny, srdíčka a ptáci – vše jsou pozůstatky z dob oslav festivalu Lupercalia.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám