Hlavní obsah

Jste narcista, a tak trošku psychopat? U žen máte velkou šanci

– Liverpool

Mají vysoký stupeň narcismu, vykazují psychopatické chování a chovají se lstivě machiavelisticky. Pro ženy jsou však neodolatelní. Proč? Prý kvůli evoluci. Tito muži totiž mívají atraktivní fyzické rysy, které ženy silně sexuálně přitahují. Ne, že by milovaly temnou duši, ale touží po silném jedinci s velkým sebevědomím a fyzickou krásou. Jsou to znaky dobrých genů a pevného zdraví, které mohou předat dětem.

Foto: Profimedia.cz

Narcismus se evidentně těší obecnému zájmu žen.

Článek

Vědci z Liverpoolu prokázali, že když žena touží po dítěti, je sexuálně nejvíce přitahována právě temnými muži, kteří často mají psychopatické rysy. To totiž většinou indikuje dobré zdraví a velkou mentální i fyzickou sílu. Navzdory rozumu vítězí primitivní pudy, které sdílíme s ostatními zvířaty.

V experimentálním výzkumu více než dva tisíce žen hodnotilo atraktivitu mužů na obrázku. Nejpřitažlivější byli pak jedinci, kteří měli rysy temné triády – narcismus, psychopatické chování a machiavelismus. Tito jedinci se chovají agresivně, tváří se zamračeně, jsou nečestní a lstiví, ale jsou také svalnatí a dominantní.

Ženy, které si vybírají ryze narcistické muže, mají v průměru více dětí. Narcismus u mužů je zřejmě vedlejším projevem plodnosti. S muži s psychopatickými poruchami mají dětí průměrně a s muži s machiavelistickými rysy méně potomků, než je průměr.

„Ze tří rysů temné triády narcismus nejjasněji souvisí se společenským úspěchem a fyzickým i psychologickým zdravím muže… A ženy dávající přednost mužům s narcistickou povahou mívají více dětí,“ tvrdí autoři z Liverpoolu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám