Hlavní obsah

Belgické minipivovary se gigantů ani v nejmenším neobávají

Minipivovary, které těží z rostoucí touhy spotřebitelů po rozmanitosti, si v Belgii získávají stále větší oblibu, a dokonce se vysmívají i největšímu světovému pivovarnickému koncernu Anheuser-Busch InBev. Ten je z poloviny belgický a nyní připravuje fúzi s druhou největší pivovarnickou skupinou světa SABMiller.

Foto: Profimedia.cz

Bernard Leboucq podniká v pivovarnictví od roku 2003

Článek

„Lidé se dnes čím dál více zajímají o to, co jedí a pijí a zaměřují se na lokální potraviny. Tato tendence se projevuje v Evropě i ve Spojených státech," říká Bernard Leboucq, jeden ze dvou sládků malého pivovaru de la Senne založeného v roce 2003 v Bruselu.

Příklad tohoto Belgičana, který začal vařit pivo ve squatu a dnes se svým společníkem Yvanem De Baetsem produkuje přes 6000 hektolitrů piva ročně, dokonale ilustruje vzestup minipivovarů v zemi, která se pyšní dávnou tradicí ve vaření piva.

„Dnes nemáme strach z konkurence velkých skupin a světových značek. Naopak minipivovary ukusují z krajíce průmyslových výrobců piva," vysvětluje Bernard Leboucq, který zaměstnává 12 lidí. Minipivovary zůstávají v klidu i vůči apetitu belgicko-brazilského pivovarnického koncernu AB InBev v Lovani, ležící asi dvacet kilometrů od Bruselu: AB InBev chce koupit druhého největšího producenta piva na světě, britsko-jihoafrický koncern SABMiller, aby si upevnil postavení na světovém trhu s pivem.

Foto: Profimedia.cz

Bernard Leboucq ve svém království

Počet pivovarů v posledních letech v Belgii vzrostl. „Před šesti nebo sedmi lety nás bylo 120, dnes už 168," poznamenává prezident svazu belgických sládků Jean-Louis van de Perre. Přesný počet minipivovarů je těžké uvést, protože některé z nich jsou tak malé, že je těžké je do počtu zahrnout, dodává.

Pivo pro Belgii je to, co víno pro Francii

Úspěch minipivovarů v Belgii znamená především znovuobjevení piva a jeho rozmanitosti, říká van de Perre ve své barokní kanceláři na bruselském Grand'Place v historickém centru metropole, kde sídlily korporace sládků od 17. století.

Pivo je pro Belgičany tím, čím je víno pro Francouze. „Koncem 19. století tam bylo 3200 pivovarů a v každém městě nebo vesnici byl nejméně jeden,” uvádí belgický spisovatel Jean-Pierre Baronian. Belgie projevuje u výroby piva více pružnosti než Německo, které je velmi přísné, pokud jde o povolené přísady, poznamenává agentura AFP.

Belgie také zná čtyři různé způsoby fermentace piva: spodně kvašená (Stella Artois, svrchně kvašená (Triple de Bruges), spontánně kvašená (Vieille Kriek) a smíšená (La Vlaams Bruin).

Belgická piva, ať už světlá, bílá, jantarová, tmavá, s ovocem, silná, lehká či trapistická, mají nekonečně mnoho chutí. „Tuto tradici využívají minipivovary a přitom usilují o inovace," říká van de Perre, do roku 2013 viceprezident pivovaru AB InBev. Pivovar de la Senne nabízí pět druhů piva a přichází s novými nápoji zejména o Vánocích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám