Hlavní obsah

Fotbalový fanoušek jel na výjezd a rozhodl se tam zůstat jako bezdomovec

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cesty osudu jsou nevyzpytatelné. Uvažte sami - fotbalový fanoušek ze Švýcarska skončil jako bezdomovec poté, co se po konci zápasu ztratil svým známým. A v Itálii zůstal jako muž bez domova žít deset let. Stalo se tak po zápase Interu Milán s jeho domáckým klubem FC Basilej.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z fanoušků týmu FC Basilej se zatoulal na deset let.

Článek

Dnes jednasedmdesátiletý Rolf Bantle si došel po zápase na San Siru na toaletu a posléze zcela dezorientovaný už nedokázal najít své přátele. Místo toho, aby začal svůj problém rozumně řešit, rozhodl se, že v Miláně zůstane, protože nemá zpět ve Švýcarsku žádné závazky. V rozhodnutí ho posléze utvrdilo, když si „užíval svobodu drsného života na ulici”, jak řekl švýcarskému týdeníku Schweiz am Sonntag.

Do své země se tak muž vrátil až poté, co si při pádu zlomil stehenní kost. Pracovníci nemocnice zjistili, že nemá žádné zdravotní pojištění a zkontaktovali švýcarský konzulát. Nyní žije Bantle v pečovatelském domě v Basileji, kde jeho podivuhodný příběh také vyplaval na povrch.

Dostal cigarety i spacák

Příběh započal 24. srpna 2004, kdy Bantle vyrazil na denní výlet za fotbalem se svými známými. Na konci zápasu se ovšem ztratil. „Najednou jsem byl v úplně jiném sektoru. Měl jsem asi 20 eur v kapse a neměl jsem mobilní telefon. Tak jsem začal chodit po Miláně. Lidé mi dávali jídlo a cigarety, a jeden student mi dokonce věnoval spacák. Jednou týdně jsem se sprchoval na veřejných záchodcích a pravidelně jsem chodil do místní knihovny,” uvedl Bantle.

Vzhledem k tomu, že neměl Švýcar žádné příbuzné a do té doby žil v odvykacím centru, kde se zbavoval těžké závislosti na alkoholu, netáhlo ho nic zpět a ztracení se bral jako znamení: „Neměl jsem už žádný důvod k návratu zpět domů. Užíval jsem si svobodu v Miláně.”

Je mu dobře

Zranění muži ošetřili v basilejské nemocnici a nyní žije už v domově důchodců placeném švýcarským státem. „Líbí se mi tu. Deset let stačilo a tady se teď cítím velmi dobře,” dodal Švýcar.

A koneckonců, není tak úplně vyloučené, že se sám vnitřně doopravdy chtěl ztratit. Basilej totiž dostala čtyřgólový výprask, když za Inter skóroval dva góly Brazilec Adriano a po gólu přidali Chorvat Dejan Stanković a Uruguayec Alvaro Recoba. Bolest Švýcarů pouze drobně zmírnil dnes již zcela neznámý Australan Mile Sterjovski.

Reklama

Výběr článků

Načítám