Hlavní obsah

Roboti už řádí na vinicích

Novinky, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Připomínají něco mezi měsíčním vozítkem a vozidlem poháněným vlastníma nohama z garáže Freda Flinstona z legendárního kresleného seriálu o lidičkách z doby kamenné. Vinaři v některých nejproslulejších německých regionech se letos poprvé mohli pochlubit celosvětovou novinkou - roboty na sklizeň révy.

BEZ KOMENTÁŘE: Při sklizni révy může člověka nahradit robot

 
Článek

Vyvinuli je odborníci Vysoké školy v německém Geisenheimu spolu s evropskými partnery - univerzitami ze Španělska, Itálie a Francie.

„Tyto chytré stroje v budoucnu zbaví pěstitele vinné révy časově nejnáročnějších úkonů,“ vysvětluje Hans-Peter Schwarz (55), šéf technologického institutu Vysoké školy v Geisenheimu a jeden z těch, kdo stáli u kolébky unikátních robotů. Ti se pohybují po vinicích pomocí velice přesné a podrobné GPS naprosto samostatně a odvedou devatenáctinásobek výkonů průměrného sběrače hroznů.

Foto: www.vinerobot.eu

Robot Geisi pokřtěný podle hovorového označení místa svého zrodu se do toho pustil na strmých stráních na středním Rýně a v okolí Mosely. Tady stříhá listí, rozprašuje postřik proti napadení škůdci a odváží sklizené hrozny. Římané by se pořádně divili. Na snadněji přístupných, a tudíž i zpracovatelnějších místech přichází ke slovu VineRobot. Jeho špičkové senzory mimo jiné umožňují rozpoznat stav zralosti révy a cíleně tak navádět vinaře k místům, jež si říkají jako první o sběr.

Lacinější víno? To určí nabídka a poptávka

„Je to poprvé, kdy v oboru, kde se už od dob starých Římanů využíval jako čidlo výhradně lidský zrak, nastupuje nejvyspělejší technologie,“ upozorňuje Juan Hernández- Millo (39) ze španělské Universidad de La Rioja, jež se také na projektu financovaném z peněz Evropské unie podílela.

„Technika učiní vinařství výhodnějším. To, zda bude víno pro zákazníky lacinějším, bude dál záležet na nabídce a poptávce,“ uzavřel časopis Focus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám