Hlavní obsah

Saúdskoarabský princ chce rozdat stovky miliard na charitu

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Saúdskoarabský princ Al-Valíd bin Talál na středeční tiskové konferenci v Rijádu prohlásil, že chce věnovat své veškeré jmění na charitativní účely. Majetek 60letého muže je odhadován na 32 miliard dolarů, tedy asi 788 miliard korun, uvedl web BBC News.

Foto: Profimedia.cz

Al-Valíd bin Talál na středeční tiskové konferenci

Článek

Bin Talál uvedl, že peníze budou použity na podporu zdraví, budování sirotčinců, vymýcení nemocí nebo také pomoc při katastrofách. Princ zmínil i emancipaci žen, jejíž je velkým podporovatelem.

Vše bude zařizovat jeho charitativní organizace Alwaleed Philanthropies, které už dohromady věnoval 3,5 miliardy dolarů.

Princi, který nemá žádnou oficiální funkci ve vládě, patří investiční společnost Kingdom Holding Company, v níž vlastní 95 procent. Má podíly například ve společnostech News Corp, Apple, Citigroup, 21st Century Fox nebo Twitter.

Na tiskové konferenci bin Talál uvedl, že na charitu věnuje své osobní jmění. „Filantropie je osobní zodpovědnost. Pustil jsem se do ní před více než 30 lety a je to součást mé víry v islám. Tímto závazkem dostávám mé celoživotní oddanosti tomu, na čem nejvíc záleží – snaze budovat mírumilovný, spravedlivý a udržitelný svět pro další generace,“ řekl princ.

Inspiroval ho Bill Gates

Investor, který patří mezi nejbohatší lidi světa, podle BBC uvedl, že peníze bude rozdělovat po několik let. Celý proces bude kontrolovat dozorčí rada, jíž bude předsedat.

Prince inspirovala nadace Billa a Melindy Gatesových, která je považována za největší soukromou nadaci na světě. Bill Gates princovo rozhodnutí okomentoval jako „inspiraci pro nás všechny, kteří pracujeme ve filantropii po celém světě“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám