Hlavní obsah

Zbohatněte pronajímáním své záchodové mísy

Novinky, Jakub Kynčl

Můj záchod - můj hrad. Jistě, svůj porcelán máte nejradši sami pro sebe, ale co kdyby z toho koukaly peníze? Bizarních aplikací pro mobilní telefony není nikdy dost. Zatímco aplikace AirBnB, sloužící k pronajímání vlastního bytu cestovatelům, je jedním z největších hitů uplynulého roku, AirPnP je tak trochu recese. Je určena k pronajímání vlastního záchodu v místech, kde je obtížné najít veřejnou toaletu.

Foto: Profimedia.cz

Za čistý záchod by dal někdy člověk celé jmění...

Článek

Aplikace pro chytré telefony nese výmluvné logo znázorňující žlutou kapku a je hitem posledních dnů. Testovací provoz programu proběhl během festivalu Mardi Gras v americkém New Orleans. Tvůrci AirPnP uvádějí, že nabízí legální alternativu k močení na veřejnosti.

Ti, kteří nabízí svou toaletu, mohou požadovat poplatek za použití podle svého uvážení. Musí však svůj záchod ve zkratce popsat. Pro ty, kteří toaletu hledají, uvádí detaily jako třeba čistotu svého porcelánu či tloušťku toaletního papíru. Uživatelé pak posléze mohou svou zkušenost na daném místě ohodnotit tradičním hvězdičkovým systémem.

Chtěli vyřešit vlastní problém

„V současné době máme stovky aktivních uživatelů a denně zaznamenáváme asi 10 000 nových návštěvníků, kteří se o aplikaci zajímají. V této chvíli už si naši uživatelé mezi sebou nabízí na 300 toalet po celém světě. Upřímně jsme ani nečekali, že kolem toho bude takový humbuk a aplikace bude tak populární,” řekl Novinkám tvůrce AirPnP Max Gaudin.

Tvůrce aplikace prý k jejímu stvoření inspiroval právě hudební festival Mardi Gras, který se koná pravidelně už od roku 1837. „Během Mardi Gras jsme pravidelně překonávali ten bolestný bod, kdy jsme potřebovali na toaletu a nebylo kam jít,” stojí na webové stránce popisující vznik aplikace.

Močení na veřejnosti se přitom třeba právě na festivalu Mardi Gras nemusí ani trochu vyplatit. Osoba může skončit za mřížemi na celý víkend a navíc zaplatit mastnou pokutu. I tak se však každý rok tomuto riziku postaví čelem tisíce návštěvníků festivalu.

Metody, jak nalákat

Zatímco někteří dobráci nabízí svou toaletu zadarmo, některé restaurace k sobě takto lákají hosty, jiní jednotlivci se tímto způsobem snaží obohatit. A tak se také může stát, že za návštěvu „porcelánového nebe” s měkkým toaletním papírem, tekutým mýdlem a osvěžovačem vzduchu zaplatíte i tři dolary (60 korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám