Hlavní obsah

Do Varů nenápadně dorazil Oliver Stone, festival je v druhé půlce

Novinky, Lenka Hloušková, Stanislav Dvořák
Aktualizováno

Proslulý americký režisér, scenárista a producent Oliver Stone (Četa, Wall Street, The Doors) dorazil v úterý kolem páté odpoledne do Karlových Varů. Ubytoval se v Puppu. Na rozdíl od svého krajana Johna Travolty, který byl hostem začátku festivalu, ale Oliver Stone o žádnou velkou publicitu nestál.

Foto: ČTK-Carlo Allegri

Americký scenárista, režisér a producent, trojnásobný držitel Oscara Oliver Stone

Článek

Režisér si nepřál být při příjezdu fotografován. Vyklouzl proto z automobilu, který jej přivážel z Prahy, nepozorovaně.

Ve Varech převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

V pátek by měl také od dvou hodin odpoledne v Kongresovém sále hotelu Thermal uvést tzv. Master Class, kde představí svou celoživotní tvorbu.

Karlovarský festival uvede u příležitosti jeho návštěvy několik filmů, na nichž pracoval.

Půjde o Zjizvenou tvář (1983), historický velkofilm Alexander Veliký (2004) a dva díly z jeho nového dokumentárního cyklu Nevyřčené dějiny Spojených států: o atomové bombě a válce proti terorismu.

Dobrovolně odešel do Vietnamu

Oliver Stone se narodil 15. září 1946 v New Yorku v rodině novináře. Studia na Yale nedokončil a dobrovolně odešel bojovat do Vietnamu. Tam rychle ztratil iluze a své otřesné pocity přetavil i do kultovního snímku Četa.

Po návratu studoval na New York University's Film School, začal točit své první pokusy a dlouho se mu nedařilo prosadit, až byl jeho scénář k filmu Půlnoční expres oceněn Oscarem.

V osmdesátých letech se stal hvězdným režisérem díky filmům Četa, Narozen 4. července a Wall Street. Začátek devadesátých let pak přinesl kultovní hudební snímek The Doors a neméně proslulé tituly JFK a Takoví normální zabijáci.

Oliver Stone: Nejslavnější filmy

Četa

Narozen 4. července

Wall Street

Takoví normální zabijáci

The Doors

Velmi kontroverzně byl kritikou vnímán až příliš patriotický snímek o teroristických útocích World Trade Center. Stoneovým posledním režijním počinem je naopak dobře přijímaný thriller Divoši.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám