Hlavní obsah

Fotografka filmových hvězd pokřtila ve Varech svou knihu

Právo, míš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouholetá fotografka Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Zuzana Mináčová představila v neděli v srdci akce - v hotelu Thermal - svou vzpomínkovou knihu Život fotografky. Za kmotry jí šli umělecká poradkyně Eva Zaoralová, výkonný ředitel Kryštof Mucha i ředitel Slovenského filmového ústavu Peter Dubecký.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zuzana Mináčová a její kniha.

Článek

Rodačka z Bratislavy, která dlouhá léta pracovala ve slovenském filmovém studiu Koliba a zároveň fotografovala karlovarský i jiné zahraniční festivaly, dnes žije v Praze.

Kniha, bohatě vybavená fotografiemi, mapuje její život, ale do značné míry i karlovarský festival, na němž fotografuje od roku 1968. První, koho na něm svým objektivem zachytila, byl slavný americký herec Tony Curtis, po něm pak plejáda dalších až po letošní hvězdu Johna Travoltu.

Součástí knižního portrétu je i její další tvorba, jednak osobité fotografie slovenských hereček, jednak volná tvorba, v níž se zaměřila na stromy, do nichž vtělila mnoho ze svých pocitů a zkušeností nejen o krajině, ale i o lidech.

„Jsem šťastná, že jsem mnoho krásných hereček, dnes již dam, jako je Magda Vášáryová, Sylvia Turbová nebo Olga Schoberová, zachytila v době, kdy byly mladé a půvabné, a zastavila tak čas – díky mým záběrům zůstala jejich krása navždy,“ řekla Právu na křtu Mináčová.

Reklama

Výběr článků

Načítám