Hlavní obsah

Trojrozměrná animace fascinovala stovky festivalových diváků

Právo, Rudolf Voleman

Stovky nadšených diváků už od začátku karlovarského filmového festivalu přilákala na Divadelní náměstí trojrozměrná animace, která je promítána na secesní stěnu budovy někdejší spořitelny, jenž během festivalu slouží zejména pro mladé jako hudební klub Aeroport.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Projekce na budově klubu Aeroport

Článek

Pětiminutová animace je promítána devětkrát za noc každou půlhodinu, přičemž první představení zahajuje v deset hodin večer. Divadelní náměstí je potemnělé, protože pro větší efekt se nerozsvěcují pouliční osvětlení.

„Je to pro nás překvapení, ale na každé představení tady čekají davy lidí,“ uvedl provozovatel klubu Aeroport David Beránek. Zahájení animace si mohou diváci sami odpočítat při pohledu na digitální hodiny, které jsou mezi představeními promítány na spořitelnu.

Představení samotné je úchvatné a doslova diváky vtáhne. Stěna spořitelny se postupně přeměňuje v cihlovou stavbu bez omítky, dřevem obedněný objekt nebo například dům s pancéřovým vchodem jako z knihy Julese Verna Ocelové město. Všechny animace jsou jako živé. „Je to hra světel a stínů, která vychází z tvarosloví budovy samotné,“ uvedl autor animace Amar Mulabegovič.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podle něj jsou reakce velice pozitivní. „Je to dáno i tím, že taková show není zcela běžná, takže valná část diváků se s ní tady setkala poprvé,“ konstatoval s tím, že přicházejí mladší diváci, ale i ti starší.

Podle Beránka vznikl nápad náhodou. „Dříve jsem v klubu Roxy v Praze organizoval přehlídky audiovizuálních disciplín Bulva fabula a teď přišly lidé z Vodafonu, jestli bychom takovou animaci nedokázali udělat na Aeroportu. Oslovil jsem lidi ze skupiny animátorů Macula, kteří tu konkrétní animaci vymysleli. Říká se tomu Mapping a jedná o způsob projekce, který využívá struktury budovy,“ popsal Beránek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Cílem bylo hlavně zaujmout. „Používáme tady při promítání jeden z nejsilnějších projektorů, který je vůbec na světě,“ prozradil Beránek. Ten stojí asi osmdesát metrů od objektu někdejší spořitelny u vjezdu na most přes řeku Teplou. „Projektor má více než čtyřikrát lepší rozlišení, než například klasické televizní obrazovky,“ uzavřel organizátor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám