Hlavní obsah

Nadace ocenila nadějné scénáře

Právo, míš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Filmová nadace RWE & Barrandov Studio rozdala ceny vítězům prvního letošního kola výběrového řízení, do kterého se přihlásilo celkem 28 filmových povídek a 40 scénářů.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Filmová nadace RWE & Barrandov Studio rozdělila první letošní ceny.

Článek

V kategorii filmový scénář nejlépe uspěl Petr Václav, který dostal 200 000 za scénář Nikdy nejsme sami, který v peripetiích desetiletého Ferdy odkrývá několik dalších lidských osudů.

Iva Jestřábová byla odměněna částkou 160 000 korun za scénář Sláva vítězům, který se zabývá otázkou, kam až je člověk schopen jít, aby dosáhl svého cíle.

Evita Naušová dostala 150 000 za scénář Jizvy, který je obrazem rozvrácených vztahů uvnitř rodiny.

V kategorii filmová povídka zabodoval Pavel Kačírek, který dostal 50 000 za povídku Siromacha, která vychází ze stejnojmenného románu spisovatele a scenáristy Alexe Koenigsmarka a odehrává se v letech 1945 - 1948.

Zřizovatelé Nadace zároveň ohlásili, že napříště hodlají namísto filmových povídek odměňovat vedle scénářů filmů pro kina také scénáře pro televizi. Jak řekla generální ředitelka Barrandov Studia Janka Vozárová, souvisí to se zahájením vysílání TV Barrandov a s potřebou podpořit televizní dramatickou tvorbu.

Za tři roky trvání Nadace rozdala celkem 2 885 000 Kč mezi 30 autorů. V srpnu se začne natáčet první z oceněných scénářů, film Hlava, ruce, srdce Davida Jařaba, producentem je Cineart TV Prague.

Barrandov studio a.s. zatím své právo být přednostním producentem u žádného z oceněných děl nevyužilo, nicméně producentka Helena Uldrichová ujistila, že na to jistě někdy dojde.

Reklama

Výběr článků

Načítám