Hlavní obsah

Studentský festival v Písku přitáhl více diváků

Právo, Pavel Orholz

Rekordní návštěvnost zaznamenal letošní Mezinárodní filmový studentský festival v Písku. Od čtvrtka do soboty vyrazilo do kina Portyč nebo na jednotlivé koncerty, besedy a workshopy přes šest tisíc lidí. Právu to sdělila ředitelka festivalu Vladana Terčová.

Článek

„Je zřejmé, že náš festival začíná těžit i ze své tradice. Na devátý ročník přijeli lidé z celé republiky a také se zvýšil počet přihlášených filmů. Myslím, že se nám povedla i skladba doprovodného programu. Například na vystoupení Varhana Orchestroviče Baura byla naprosto zaplněná kaple sv. Trojice a někteří se dovnitř ani nedostali,“ sdělila Právu Terčová.

Podle ní byl počet návštěvníků jasně nejvyšší v historii festivalu, když chodili místní, ale přijeli například i lidé z Moravy a zajistili si pobyt.

Čipy se osvědčily

O chod celého festivalu se i tentokrát starali studenti z pořádajících škol Soukromé vyšší odborné školy filmové a Filmové akademie Miroslava Ondříčka. „Bylo vidět, že to není první ročník a studenti na jednotlivých pozicích už mají své zkušenosti, takže to výborně zvládli. Osvědčil se i nový systém akreditace s čipovými vstupy,“ vysvětlila Terčová.

Studentka Mirka Mandrová, která na festival přijela z Prahy ocenila hlavně festivalové bloky. „Bylo skvělé, že filmy nebyly jednotvárně seřazené za sebou. To znamená, že po evropském následoval korejský a podobně. Nejvíc se mi ale stejně líbily asi ty od českých studentů, ke kterým mám nejblíže,“ uvedla Mandrová.

Právě rozličnost filmů z celého světa byla jednou ze zajímavostí festivalu. „Myslím, že studenti se většinou inspirovali mezilidskými vztahy a ty odráží i jednotlivé kultury. Festival podle mě jenom nebavil, ale i vzdělával, protože filmy předávaly i celou řadu informací,“ dodala Terčová.

Reklama

Výběr článků

Načítám