Hlavní obsah

Vary nabídnou oceněné filmy z Cannes i nového Michalkova

Novinky, Zbyněk Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Už klasická sekce MFF Karlovy Vary Otevřené oči přinese i letos to nejlepší z festivalu v Cannes. Sešli se v ní vítězové Velké ceny, Ceny poroty i filmy oceněné za scénář, či nejlepší herečku.

Článek

Diváci v Karlových Varech uvidí například francouzský snímek O bozích a lidech (Des hommes et des dieux) režiséra Xaviera Beauvoise, který v Cannes získal Velkou cenu. Působivý film o střetu křesťanských mnichů s islámskými radikály vychází ze skutečné události, která se stala v roce 1996, kdy bylo v Alžírsku uneseno sedm trapistických mnichů. Hlavní roli ve filmu ztvárnil Lambert Wilson, známý například ze série Matrix.

Okouzlující Juliette Binocheová si z Cannes odvezla cenu pro nejlepší herečku, která jí připadla za roli v břitkém konverzačním snímku Věrná kopie (Copie conforme) o setkání francouzské galeristky a britského spisovatele. Film je dílem íránského klasika Abbase Kiarostamiho.

Cenu za scénář v Cannes obdržel jihokorejský tvůrce Lee Chang-dong za snímek Poezie (Shi) o ženě, která svůj neradostný život léčí silou poezie, jíž se začne věnovat. Režisér bude rovněž členem letošní mezinárodní poroty.

Cenu canneské poroty získal Křičící muž (Un homme qui crie) režiséra Mahamata-Saleh Harouna. Jednalo se o vůbec první snímek z Čadu v tamní soutěži, jde o velmi silný film o vztahu mezi otcem a synem, který se odehrává na pozadí krutého vojenského konfliktu mezi armádou a rebely.

Z hlavní soutěže festivalu v Cannes Karlovy Vary uvedou i napjatě očekávanou novinku ruského velmistra Nikity Michalkova Unaveni sluncem 2: Exodus (Utomlyonnye solntsem 2: Predstoyanie) či dalšího zástupce východní Evropy: uhrančivý snímek o paradoxech ruské duše Moje štěstí (Sčastije moje) režiséra Sergeje Loznici.

Diváci se mohou těšit také na několik lahůdek ze sekce Un Certain Regard – cenou poroty oceněný peruánský snímek Říjen (Octubre), strhující rumunské drama Aurora od autora zásadního díla tamní nové vlny Smrti pana Lazaresca Cristiho Puiu či okouzlující romantickou komedii Imaginární lásky (Les amours imaginaires) od mladého kanadského režiséra Xaviera Dolana.

Reklama

Související články

Retrospektiva Karla Vachka v Karlových Varech

Karlovarský filmový festival uvede kompletní retrospektivu význačného českého filmového režiséra a myslitele Karla Vachka. Letos sedmdesátiletý tvůrce...

Výběr článků

Načítám