Hlavní obsah

Filmaři píšou Babišovi: Proč herny, a ne kina? Zvážíme právní kroky proti státu

Novinky, Stanislav Dvořák

Filmoví producenti a kinaři nechápou, jak může vláda otevírat obchody, restaurace a herny a zakazovat kina. Přišli už o stovky milionů korun a začínají diskutovat o právních krocích proti státu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kina jsou prázdná v hlavní sezoně před Vánocemi.

Článek

„Jak je možné ve čtvrtek otevřít kasina či herny a kina nechat zavřená?“ ptají se zástupci APA (Asociace producentů v audiovizi), APK (Asociace provozovatelů kin), UFD (Unie filmových distributorů) a ASAF (Asociace animovaného filmu).

V pondělí lidé od filmu společně oznámili, že začali jednat o tom, jakým způsobem se bránit vůči státu ohledně diskriminace podnikání a nedostatečného či chybějícího odškodného v souvislosti s pandemickými omezeními.

Zařazování kin do stejné kategorie s koncerty je dost zvláštní. V kinech nejsou žádní zpěváci ani herci. Sedí-li lidé s odstupem od sebe, je to stejné jako v obchodě nebo restauraci. Filmové projekce a tím i celá kina by měla podle zástupců audiovize jednoznačně figurovat ve stupni 3.

„Stojíme před zcela fatální křižovatkou. Buď nás stát nechá pracovat, nebo ekonomicky zahyneme. Prokázali jsme, že jsme schopni v kinech dodržovat přísná hygienická opatření. Otevřením kin se zastaví pokles ztrát, zachováme práci pro tisíce lidí. Nejde jen o zaměstnance, ale o stovky dalších subjektů poskytujících služby kinům a distributorům v celé zemi. Při omezeném počtu diváků v kinech dokážeme alespoň nějak všichni přežít,“ řekl v pondělí Jan Bradáč, ředitel filmové distribuční společnosti Falcon a výkonný ředitel sítě kin CineStar.

Miliardový průšvih

„Týdenní propad tržeb z kin je při plném zavření jako nyní 25 milionů korun týdně, celkově tak kina pouze za druhou vlnu v tuto chvíli přišla o 150 milionů jen ze vstupného. Pokud zůstanou kina zavřená do ledna či do února, bude částka škod celkem až půl miliardy. Nemluvě o skutečnosti, že na kinodistribuční trh s ročním obratem 2,5 miliardy ročně je dominově navázaná další část audiovize s ročním obratem zhruba 9 miliard a k tomu obrat celého audiovizuálního průmyslu je 30 miliard ročně,“ uvádějí producenti.

Zpěvačka Halsey: Grammy jsou o známostech a čachrech v zákulisí

Kultura

„V případě, že by na další týdny a měsíce zůstala zavřená kina, situace v audiovizuálním průmyslu se stane natolik závažnou, že tady nepomůže už nic, natož tzv. vata, kterou naši podnikatelé už ani nemohou mít. V rámci asociací nyní diskutujeme za jednotlivé subjekty právní kroky vůči státu,“ vzkázal předseda APA Vratislav Šlajer.

Reklama

Výběr článků

Načítám