Hlavní obsah

Kapelník skupiny Rangers zemřel v Kolumbii

BOGOTÁ

Ve čtvrtek tragicky zemřel kapelník a zakládající člen skupiny Rangers Milan Dufek. Jedenašesátiletého umělce měla podle rádia Frekvence 1 při potápění přejet loď. Po zesnulém Karlu Zichovi se tak stalo potápění osudným i pro další ikonu české hudby.

Článek

"V Jižní Americe měli koncerty, vracet se mají 24. listopadu," řekla Dagmar Durecová z agentury, která kapelu zastupuje a která informaci o Dufkově úmrtí potvrdila.

Původně měli podle ní letět Rangers, kapela se čtyřicetiletou historií, na turné do Austrálie. Nyní  je však turné kvůli tragické nehodě v nedohlednu.

Rangers jsou legendou české country music

Rangers, kteří byli v letech normalizace až do roku 1989 nuceni používat české jména Plavci, vystupovali již ve 40 zemích světa včetně Ameriky, Austrálie a Oceánie. Odehráli více než sedm tisíc koncertů pro šest milionů diváků a v českých zemích a na Slovensku prodali přes tři miliony desek. Loni vydali dvě DVD.

Poprvé na sebe parta tehdejších studentů Strojní fakulty ČVUT upozornila vítězstvím na festivalu Porta v letech 1967 a 1968. Milan Dufek s Antonínem Hájkem se však na založení westernové kapely dohodli už v roce 1964, a to na vodě, když sjížděli Lužnici. První koncert měli roku 1965 a honorářem jim prý tehdy bylo pivo s párkem.

Agentura Pragokoncert vyvinula v roce 1971 tlak, aby se skupina přejmenovala. Rangers byl totiž název elitní vojenské jednotky armády USA.

Anketa

Bude vám na české hudební scéně chybět osobnost Milana Dufka?
ano
89,9 %
ne
10,1 %
Celkem hlasovalo 8409 čtenářů.

Tragická úmrtí českých umělců od roku 1990

Tomáš Holý - Filmový a televizní herec, známý především ze svých dětských rolí, se zabil 8. března 1990 ve dvaadvaceti letech při autonehodě.

Bohumil Hrabal - Jeden z nejznámějších českých spisovatelů zemřel 3. února 1997 ve věku 83 let po pádu z okna v pátém patře ortopedické kliniky nemocnice na Bulovce. Zda to byla náhoda či si spisovatel zvolil smrt sám, zůstane asi navždy záhadou.

Jiří Wimmer - Populární komik se 25. ledna 2001 stal obětí dopravní nehody v Praze. Při přecházení vozovky na Vítězném náměstí v Dejvicích sedmapadesátiletého Wimmera srazil autobus a na místě usmrtil. V době střetu měl v krvi 2,44 promile alkoholu.

Vladimír Tesařík - Pětapadesátiletý zpěvák a hráč na klávesy ve skupině Yo Yo Band zemřel 9. června 2003 na následky zranění, které si způsobil při nehodě na kole.

Karel Zich - Zpěvák a kytarista, známý interpret rokenrolu a spirituálu zemřel 13. července 2004 v pětapadesáti letech během dovolené u korsických břehů.

Milan Dufek - Jednašedesátiletý hudebník a zakládající člen country skupiny Rangers zahynul 17. listopadu 2005 při potápění v Kolumbii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám