Hlavní obsah

Lahodná a sametová zpěvačka Jem

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jem Griffithsová (užívající v uměleckých kruzích pouze jméno Jem) je rodačka z Cardiffu ve Walesu. Pracovala v hudebním vydavatelství, organizovala koncerty a festivaly, nabírala hudební i životní zkušenosti v Americe a kromě toho čekala na okamžik, kdy bude moci vstoupit do hudebního světa.

Článek

Není žádný nováček, první zásadní hudební kroky podnikala již v roce 1999, kdy se rozhodla, že prorazí jako zpěvačka. Pravda, musela být trpělivá, ovšem tato vlastnost jí přinesla růže. Pověst o šikovné mladé autorce se dostala až k Madonně a výsledkem byla písnička Nothing Fails, které je spoluautorkou.

Debutové album Finally Woken vydala ve Spojených státech už loni. Po letošní emisi ve Velké Británii je fanoušci pokryli zlatem, tolik si je zamilovali. Na sukces v Čechách čeká.

Je to mix rocku, popu a delikátní elektroniky, která se nesune kupředu, ale náladu spíše podbarvuje a nenápadně dotváří. Výsledný hudební vzorec postrádá jakoukoli formu agresivity a nátlaku na divákovu myšlenkovou soustavu, naopak je lahodný, sametový, příjemný. V takovém rozpoložení písničky probouzejí v posluchači schopnost zapamatovat si je. Skoro se chce tvrdit, že je v tom nějaká podprahová habaďůra.

Je evidentní, že Jem má spoustu zkušeností. Skladby jsou šikovně zaranžované a deska jako celek kulminuje. Poslední dvě kompozice Stay Now a Flying High jsou tak mocné, že svádějí k tomu pustit si celou kolekci znovu, od začátku. A takhle to jde neustále dokola.

Jem má hřejivou barvu hlasu. Zpívá sice jako by bez zájmu, ale nad zdánlivým přehlížením je talent čerpající chytře z tak přirozené věci, jakou je rytmus. Omotá se jím, podlehne mu, a když už se zdá, že ji udusí, vyklouzne, dá hlasu úplnou volnost a ten může předvést vše, čím disponuje.

"Neposlouchám jen jeden druh muziky, zajímá mě všechno. V budoucnu bych chtěla něco nahrát s hiphopovými tvůrci, protože si myslím, že výsledek by byl velmi zajímavý. Mám také jiné plány, ale nechci se teď o ně dělit, jelikož jsou zatím ve stádiu zrodu. Mohu prozradit, že bych chtěla napsat muzikál, ale udělám to jenom tehdy, až o tom budu přesvědčená. Jsem blízko," konstatuje Jem, která se v současné době hrne na výsluní hitparád hned v několika evropských zemích.

Jem: Finally Woken

Sony BMG, 41:57

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám