Hlavní obsah

Architektura a krajinomalba v Karlových Varech

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovarská Galerie umění otevřela dvě nové výstavy. Jedna je věnovaná architektům Věře a Vladimíru Machoninovým a druhá české krajinomalbě. Obě potrvají v galerii do 22. května.

Foto: ČTK

K nejslavnějším stavbám manželů Machoninových patří karlovarský hotel Thermal.

Článek

Výstava Věra & Vladimír Machoninovi 60’/70’ přibližuje dvě desetiletí architektonické tvorby manželů Machoninových, v nichž vznikly jejich nejslavnější stavby. Jde například o karlovarský hotel Thermal, obchodní dům Kotva a Dům bytové kultury v Praze a budova československého velvyslanectví v Berlíně.

Výstavu připravila pražská Galerie Jaroslava Fragnera. V Galerii umění v Karlových Varech bude představena návštěvníkům jako již pátá repríza, a to nedlouho před zahájením filmového festivalu, kdy se v Karlových Varech stává jeho srdcem právě hotel Thermal.

„Zatímco odborná veřejnost jejich tvorbu zařadila mezi nejdůležitější soudobou architekturu, stavby byly radikálně přestavovány nebo se podstatně změnil jejich provoz. Původní sdělení výstavy tak trvá a stává se ještě aktuálnější, neboť snaha zapsat tři hlavní realizace do seznamu nemovitých kulturních památek stále není úspěšně završena,“ uvedla kurátorka výstavy Klára Pučerová.

Galerie zároveň představí další část svých sbírek výstavou Česká krajinomalba první poloviny 20. století. Návštěvníci mohou už v předpremiéře od pátku zhlédnout podstatnou část toho, co bude v létě na jižní Moravě představeno jako první díl rozsáhlejšího výměnného konceptu. Kurátorem výstavy je ředitel galerie Jan Samec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám