Hlavní obsah

Ceny Anděl získali Koller, Poláková, Kryštof i Vytisková. Hudebníci kritizovali Zemana

Aktualizováno

Album ČeskosLOVEnsko Davida Kollera získalo cenu Anděl v kategorii album roku 2015. Koller slavil dvě vítězství, protože byl vyhlášen také zpěvákem roku. Nejlepší skupinou jsou Kryštof, cenu za objev roku si odnesla Barbora Poláková, jejíž píseň Nafrněná je nejúspěšnější skladbou. Zpěvačkou roku se stala Klára Vytisková. Do síně slávy vstoupil Michal Pavlíček. Během slavnostního večera opakovaně zazněla kritika na prezidenta Miloše Zemana.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

David Koller s cenou Anděl za desku roku

Článek

„Děkuji všem, kdo si to poslechli a dali mi hlas,” řekl Koller při přebírání ceny za ČeskosLOVEnsko. Poděkoval také své zesnulé matce a poznamenal, že je v Hudebním divadle Karlín, kde se ceny předávají, téměř doma, protože v pražském Karlíně vyrůstal.

Při skládání písniček na album ČeskosLOVEnsko pracoval Koller s texty slovenské básnířky Mirky Ábelové. Na nahrávce se podíleli britští producenti Kipper Eldridge a Steve Lyon.

Koller na cenách Anděl kritizoval Miloše Zemana Video: Novinky

„Až tolik jsme si nevěřili, takže jsme rádi, že to takhle dopadlo,” děkoval za cenu frontman Kryštofa Richard Krajčo.

Kryštof získali ocenění za desku Srdcebeat. V pořadí sedmé album vydala skupina Kryštof loni 1. června. Stejně jako předešlé, i toto produkovali Američané Yaron Fuchs a Ido Zmishlany. Kapela k němu loni absolvovala halové turné, letos na jaře i turné klubové.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Skupina Kryštof s cenou

Zpěvačkou roku byla vyhlášena Klára Vytisková alias Klara, a to za svoji sólovou desku Home. „Ta deska je pro mě srdcová záležitost,” přiznala zpěvačka a poděkovala všem, kdo ji k napsání skladeb na desce inspirovali.

Vytisková začínala jako členka skupiny Toxique, s níž vydala tři alba. Loni vyrazila na sólovou dráhu a přijala umělecké jméno Klara. Její debutová deska Home vyšla v listopadu. Příští týden k ní zahájí turné.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Klára Vytisková s Andělem

Cenu za objev roku si odnesla Barbora Poláková. Ta na sebe upozornila již před čtyřmi lety písničkou Kráva. Před svou debutovou deskou vydala mimořádně úspěšný singl Nafrněná, který byl v sobotu oceněn cenou za skladbu roku.

Poláková na debutové desce pracovala s producentem Janem P. Muchowem.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Bára Poláková získala hned dvě ceny.

Do síně slávy vstoupil Pavlíček

Do síně slávy vstoupil kytarista Michal Pavlíček. „Rád bych poděkoval všem spřízněným muzikantským duším, s kterými jsem prolítl tímto životem plným emocí, veselých jízd a nádherných fantazijních výletů,“ děkoval dojatý Pavlíček a povzdechl si, že namísto slovy by raději v tu chvíli děkoval skrze hru na kytaru. S díky nezapomněl ani na svoji rodinu.

Michal Pavlíček se na hudební scéně pohybuje od roku 1978. Je znám nejenom jako člen skupin Pražský výběr, Stromboli nebo BSP, ale také jako fenomenální sólový kytarista, autor scénické i filmové hudby a muzikálů. V letošním roce oslavil šedesát let.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Michal Pavlíček

Dusilová s Kollerem kritizovali Zemana

Nejprodávanější deskou roku bylo Národní federací hudebního průmyslu IFPI vyhlášeno album Srdcebeat skupiny Kryštof. Kategorie vzbudila emoce už před slavnostním večerem. Vyhlašování cen bojkotovala skupina Kabát, která svoji desku distribuovala prostřednictvím řetězce Tesco. Kabát poukazuje na to, že desky Do pekla/do nebe prodal 52 tisíc kusů. Kryštof byl oceněn za prodej více než 50 000 kusů. IFPI ale prodej Do pekla/do nebe neregistrovala a Kabát jí prodej nedoložil. [celá zpráva]

Slavnostní večer doprovázelo vystoupení řady hudebníků včetně Anety Langerové, Dana Bárty či Lenky Dusilové, která se během skladby vymezila vůči prezidentu Miloši Zemanovi. Mimo jiné řekla, že hlava státu jedná nedůstojně a „podlézá režimům popírajícím demokracii”.

S kritikou Zemana pak přišel i David Koller. „Byl bych rád, kdyby nás vláda netahala na východ. Ať už je to pan Babiš, Klaus nebo dokonce soudruh Zeman,” prohlásil.

Na kritiku stihl záhy odpovědět prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Na Twitteru napsal: „Angažovaní umělci. 1948, 1977 a teď 2016. Třeba opět uspořádají seanci v Národním divadle a budou podepisovat prezenční listinu”.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Lenka Dusilová s kapelou Baromantika

Anketa oslavila 25. narozeniny

Anketa Akademie populární hudby Anděl letos oslavila čtvrt století svého trvání. Akademici proto ocenili i interprety celého pětadvacetiletí.

Vítězem mezi zpěváky je Dan Bárta, mezi zpěvačkami Lucie Bílá a mezi kapelami Lucie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lucie Bílá slaví dnes padesátiny.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Dan Bárta

Bílá je rekordmankou cen Anděl. Sošek má doma už patnáct. Ve čtvrtek 7. dubna oslavila padesáté narozeniny, k nimž tento víkend absolvuje tři vyprodané megakoncerty v Bratislavě. Ve čtvrtek vyšla její nová deska nazvaná Hana.

Bárta má na svém kontě jen o jednoho Anděla méně. Deset jich obdržel jako zpěvák, další tři má za skladbu, album a videoklip. Kromě toho, že nahrává desky a koncertuje se skupinou Illustratosphere, je Bárta také členem skupiny J.A.R. a letos absolvoval turné s kapelou Alice, ve které na prahu devadesátých let začínal.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Skupina Lucie

Skupina Lucie letos oslavuje třicet let. Na svém kontě má celkem jedenáct cen Anděl. Před pěti lety zvítězila v kategorii Skupina dvacetiletí. V červnu a červenci absolvuje celkem čtyři koncerty v Čechách a na Slovensku.

Reklama

Související témata:

Související články

GLOSA: Kolik tedy kdo prodal?

Skupina Kabát v pátek vydala tiskové prohlášení, ve kterém uvedla, že loni prodala dvaapadesát tisíc kusů svého alba Do pekla/do nebe. Přesto prý byla předem...

Výběr článků

Načítám