Hlavní obsah

Knihou roku 2016 je román Daniely Hodrové Točité věty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Knihou roku 2016 se stal román Daniely Hodrové Točité věty. Podle poroty výjimečný, pro čtenáře však náročný text je sugestivní autorskou zpovědí reflektující přátelství, téma paměti i posledních věcí člověka. Kniha získala hlavní cenu v soutěži Magnesia Litera spojenou s odměnou 200 tisíc korun.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Spisovatelka Daniela Hodrová získala hlavní cenu v soutěži Magnesia Litera.

Článek

Předány byly i další ceny v sedmi kategoriích. Patnáctému ročníku cen, jež si kladou za cíl popularizovat kvalitní tuzemskou i překladovou literaturu, dominovaly ženy. Kromě hlavní ceny je v sedmi kategoriích šest vítězek, ženská je i vítězka čtenářské ankety, kde nejvíce lidí hlasovalo pro deníkovou knihu Ani Geislerové P. S. Muži zvítězili pouze v kategorii poezie (Ladislav Zedník: Město jeden kámen) a dětské (Robin Král: Vynálezárium).

Nejsledovanější kategorii, tedy Literu za prózu, v níž byla nominovaná i Hodrová, vyhrála kniha Anny Bolavé Do tmy. Pod pseudonymem se skrývá bohemistka, jazyková korektorka, recenzentka a spisovatelka Bohumila Adamová (1981). Její prozaický debut vypráví příběh ženy, která se snaží utéct od minulosti, odchází do přírody a posedle sbírá léčivé rostliny. Román vypráví o závislosti, jež vede k izolaci i ztrátě sebe samé.

Litera za objev roku podporovanou a dotované agenturou Dilia patří Blance Jedličkové za její knihu Ženy na rozcestí s podtitulem Divadlo a ženy okolo něj 1939-1945. Autorka se snaží v knize na příkladu několika žen z doby protektorátu zodpovědět otázky, které se týkají společenské každodennosti v době okupace a toho, jak válka působila na postavení žen.

Literu v kategorii dětské dostal Robin Král za svůj titul Vynálezárium, v němž dětem předkládá méně známé básnické formy. Od loňska soutěží v ceně Magnesia Litera i blogy, letos vyhrál Tomáš Princ se svým blogem Humans of Prague.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám