Hlavní obsah

Zdeněk Svěrák oslaví osmdesátiny i promítáním filmu Obecná škola

Právo, míš

Napříč rovnoběžkami a poledníky oslaví čeští krajané s domácími diváky osmdesáté narozeniny muže, jehož si chtěli zvolit za největšího Čecha a přáli si ho mít za prezidenta. Především však milují jeho humor a moudrost, které vkládá do scénářů, povídek, písňových textů a hlavně divadelních představení Járy Cimrmana.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Svěrák

Článek

Zdeněk Svěrák dostal k pondělním narozeninám (slaví je na Den učitelů, jímž kdysi byl) od syna Jana dárek nad dárky, světové promítání filmu Obecná škola.

„Po celém světě žijí desetitisíce českých krajanů, kteří mají rádi domácí kinematografii, ale nemají k ní přístup. Oslovili jsme tedy české komunity v zahraničí a setkali se s nečekaně vřelou reakcí. Dostali jsme i odpovědi psané češtinou z konce devatenáctého století, které svědčí o tom, že Češi ve světě i po stoletém odloučení udržují jazyk i citovou vazbu k domovině. Podařilo se domluvit tři desítky projekcí takřka na všech kontinentech. Čeští diváci tak oslaví napříč poledníky a rovnoběžkami tátovy narozeniny s remasterovanou Obecnou školou, která se po pětadvaceti letech vrátí na stříbrné plátno,“ řekl režisér a strůjce oslavy Jan Svěrák.

Obecná škola byla první spoluprací Zdeňka a Jana Svěrákových. Dostali za ni oscarovou nominaci. Pokračovali pak filmy Kolja, který Oscara získal, Tmavomodrý svět, Vratné lahve, Kuky se vrací a Tři bratři. V současné době dokončují scénář podle vzpomínkové knížky Po strništi bos, v níž se Zdeněk Svěrák dějově vrací do doby před Obecnou školou.

Natáčení je plánováno na léto 2016.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám