Hlavní obsah

Ondřej Čížek: Klip k písni od Foals jsme točili bez kapely

Právo, Jaroslav Špulák

Olomoucký tvůrčí tým kolem Ondřeje Čížka natočil videoklip ke skladbě Snake Oil britské kapely Foals. Jedná se o ryze fanouškovskou záležitost, kapela se natáčení nezúčastnila. Klip vznikal v oblasti Dolních Vítkovic v Ostravě, tam, kde se mimo jiné koná festival Colours of Ostrava. Výsledná práce sklidila většinou pozitivní ohlasy od fanoušků z celého světa. Na otázky odpověděl Ondřej Čížek

Foals - Snake Oil Video: Snake Oil

 
Článek

Co vás vedlo k natočení takového počinu?

K natočení nás společně s kameramanem Lukášem Masnerem vedla primárně chuť zachytit energii dané skladby ve spojitosti prostředím našich oblíbených Dolních Vítkovic. Od počátku jsem chtěl, aby to byl především architektonický videoklip, kde ty překrásné industriální mohyly jsou v podstatě právoplatnými postavami celého děje. Příběh samotný je v zásadě metafora, kterou si diváci dosud interpretují různorodě, což mě ohromně těší. Někdo v něm vidí absolutní pohlcení prostorem a střetnutí s živoucím duchem místa, někdo zase lyrickou cestu, hledání sebe sama.

Foto: archív O. Čížka

Tvůrce klipu Ondřej Čížek.

Spolupracovali jste na klipu nějak s kapelou Foals?

Video se zrodilo jako moje celkem spontánní rozhodnutí ovlivněné jak poslechem desky Foals What Went Down, která se mě značně dotkla po textové stránce, tak opakovanou návštěvou Vítkovic a celkovým zájmem o architekturu. S kapelou jsme žádným způsobem nespolupracovali, nicméně výsledek se mi podařilo zaslat jejímu managementu. Nakonec došlo ke krátké, ale celkem intenzivní komunikaci s vedoucí jejich PR, od níž jsem ve finále dostal zprávu, že video se kapele líbí, ale dál ho nevyužije.

Jestli ho členové vážně viděli a video se jim skutečně líbilo, sám netuším a možná se to ani nikdy nedozvím. Na druhou stranu video si už teď žije vlastním životem a pozvolna se šíří dál. Pozitivní ohlasy máme od diváků z Mexika, Řecka a samozřejmě i z Čech a Slovenska, negativnější kritika rezonovala třeba v Rusku. Uvidíme, kam to celé bude pokračovat dál.

Pracovali jste už předtím na nějakých klipech?

Pro mě jakožto tvůrce je to první hudební video natočené takhle profesionálním způsobem. Největší zkušenosti s podobnou produkcí má kameraman a nezávislý filmař Lukáš Masner, jehož portfolio na vimeu skýtá jedu vizuální perlu vedle druhé. Pro mě osobně je naprosto zásadní, že se mi podařilo dát dohromady partu talentů, poskytnout jim prostor pro realizaci, nadchnout je pro takhle netradiční druh projektu a dotáhnout do konce každý detail.

V hlavní roli je Václav Hruška, jinak výtečný kytarista mimo jiné bohužel již neexistující kapely Nylon Jail, speciální efekty obstaral rovněž nezávislý filmař Jan Haluza, grafický design Radim Měsíc a celé nám to během natáčení fotil Jan Novotný.

Reklama

Výběr článků

Načítám