Hlavní obsah

Na Febiofest přijede Mullan z Trainspottingu i Almodóvarova Carmen

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Filmový festival Praha - Febiofest, který proběhne 17. až 25. března, navštíví španělská herečka Carmen Maura známá z filmů Volver či Ženy na pokraji nervového zhroucení a skotský herec Peter Mullan, který si zahrál ve filmech Dannyho Boyla Mělký hrob a Trainspotting.

Foto: febiofest.cz

Peter Mullan

Článek

Skotský herec a režisér Peter Mullan se stal mezinárodně uznávanou hvězdou díky kultovním filmům Dannyho Boyla Mělký hrob a Trainspotting, kde hrál dealera Swanneyho. Poté se začal věnovat i režii a měl úspěch zejména s historickým dramatem Padlé ženy, jenž získal Zlatého lva za nejlepší film v Benátkách. Do Prahy na Febiofest Mullan přiváží nové snímky Hector a Píseň západu slunce.

Herečka Carmen Maura je hvězdou španělského divadla i filmu. Její filmové kariéra je spojena se slavným jménem Pedra Almodóvara. Natočila s ním oceňovaný snímek Pepi, Luci, Bom a ostatní holky z party, v roce 1987 se objevila v jeho Zákonu touhy a o rok později byl nominován na Oscara známý film Ženy na pokraji nervového zhroucení, kde hrála s mladým Antoniem Banderasem. Objevila se také v novějším Almodóvarově filmu Volver.

Kromě něj spolupracovala mimo jiné třeba s Carlosem Saurou (film Ach, Carmelo!). V poslední době hrála ve francouzsko-švýcarské černé komedii o eutanazii Bláhová noc.

Foto: febiofest.cz

Carmen Maura

Spolu s herečkou Emílií Vášáryovou a režisérem Marcem Bellocchiem převezme 17. března na slavnostním zahájení v Obecním domě Kristiána za přínos světové kinematografii. Ocenění získá i Peter Mullan a scenárista Peter Morgan.

Na festival letos zavítá přes 50 zahraničních hostů, mezi nimi v Izraeli oceňovaný divadelní a filmový herec Itay Tiran, který na Febiofestu představí polský film Démon režiséra Marcina Wrony. Dalším z hostů bude i mezinárodně úspěšný norský scenárista Bjørn Olaf Johannessen, mj. autor scénáře snímku režiséra Wima Wenderse Everything Will Be Fine zařazeného do hlavní soutěže Berlinale.

Nově bude letos na Febiofestu udělena cena Amnesty International Febiofest Award, jejímž prostřednictvím chtějí organizátoři festivalu poukázat na diktátorskými režimy nespravedlivě vězněné umělce a novináře na celém světě. V porotě ceny zasedne herečka Martha Issová, ředitel Amnesty International ČR Mark Martin a dramaturg MFF Rotterdam Gertjan Zuilhof.

Festival doplní i oblíbený hudební program, na kterém vystoupí desítky kapel.

Předprodej lístků na pokladně kina CineStar Praha – Anděl začne 9. března ve 12 hodin a ve 14 hodin na pokladně CineStaru na Černém Mostě. Online předprodej na www.febiofest.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám