Hlavní obsah

Českou mincí se platí přes tisíc let

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez velkého humbuku se o víkendu přestěhovaly z depozit Východočeského muzea v Pardubicích a České mincovny v Jablonci nad Nisou do Prahy exponáty výstavy Tisíciletá tradice české měny. Slavnostně bude otevřena v pondělí v 16 hodin v objektu Poslanecké sněmovny na Malé Straně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Razidlo a mince z expozice ČNB. Ilustrační foto

Článek

Výstavu předchází mezinárodní věhlas. Poprvé byla instalována před třemi lety v New Yorku a vzbudila nečekaný zájem, americký kontinent nakonec opustila později, než se očekávalo.

„Před třemi lety, v roce 2013, jsme si připomínali dvacetileté výročí vzniku samostatné české měny (1993–2013). Při této příležitosti jsme společně s Východočeským muzeem v Pardubicích vytvořili výstavu, která byla otevřena v New Yorku a pak putovala i po dalších amerických městech. Sbírkové předměty z pardubické numizmatické sbírky jsme se nyní rozhodli představit i českému publiku,“ komentuje znovuotevření výstavy mincí historik a přední český numizmatik z Fakulty filozofické Univerzity Pardubice Petr Vorel.

Výstava nabízí stručný přehled více než tisícileté kontinuity české měny. Samostatná část je věnována české korunové měně existující od roku 1993.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám