Hlavní obsah

Český lev: Nejvíc nominací nemusí znamenat úspěch

Právo, Věra Míšková

V sobotu večer budou v pražském Rudolfinu v přímém přenosu ČT 1 předány výroční ceny České filmové a televizní akademie za tvorbu roku 2015. Poprvé nejen filmovou, ale také televizní.

Foto: Falcon

Matěj a Kryštof Hádkovi jsou nominováni za hlavní a vedlejší roli ve filmu Kobry a užovky.

Článek

Ty budou uděleny ve třech kategoriích: za nejlepší televizní film nebo minisérii, nejlepší dramatický televizní seriál a nejlepší dokumentární televizní film nebo seriál. Nově byla zavedena také zvláštní kategorie Mimořádný počin v oblasti audiovize.

Hlavní pozornost se nicméně soustředí opět na kinematografii už proto, že filmy se o trofeje Českého lva utkají v celkem patnácti statutárních kategoriích.

O nominacích rozhodovalo 119 hlasujících členů ČFTA, kteří vybírali z 27 celovečerních hraných a animovaných filmů a 15 celovečerních dokumentů uvedených do distribuce v roce 2015.

Patnáct nominací dostala mystifikační komedie Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově. Na druhém místě jsou s dvanácti nominacemi Kobry a užovky Jana Prušinovského, třetí pozici obsadily s devíti nominacemi snímky Domácí péče Slávka Horáka a Sedmero krkavců Alice Nellis.

Nejvíce nominací ovšem nemusí znamenat vůbec nic, připomeňme, že zrovna loni dali akademici patnáct nominací filmu Fair Play a nakonec si jeho tvůrci neodnesli ani jednoho Českého lva. Naopak snímek Petra Václava Cesta ven proměnil z deseti nominací sedm včetně hlavní za nejlepší film.

Bráno z pohledu loňského hlasování, které nakonec v hlavních kategoriích nejlepší film, režie a scénář přesně kopírovalo lednové ceny České filmové kritiky, má letos přece jen nejvíc šancí film s nejvyšším počtem nominací, tedy Ztraceni v Mnichově. Ceny kritiků, udílené mezi prvním a druhým hlasovacím kolem Českých lvů, suverénně ovládl.

Velké šance má také Domácí péče a Kobry a užovky. Prvně jmenovaný, debut Slávka Horáka, vyslala táž akademie, která hlasuje o Lvech, za Česko na Oscary, čímž dala do určité míry najevo, že ho považuje za nejlepší. Připusťme však, že ne každý „nejlepší“ film se také nejlépe hodí pro americkou akademii...

Kobry a užovky zdobí mimo jiné herecké výkony bratrů Matěje a Kryštofa Hádkových (jsou nominovaní v kategorii nejlepší herec v hlavní a ve vedlejší roli), sklidily velmi dobré recenze a přišlo na ně, stejně jako na Domácí péči, přes devadesát tisíc diváků.

V hlavních hereckých kategoriích budou hlasy oscilovat především mezi Alenou Mihulovou ve filmu Domácí péče a Marthou Issovou z pohádky Sedmero krkavců. Mihulová už dostala Křišťálový glóbus na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary, Cenu české filmové kritiky a Cenu pro nejlepší herečku na festivalu v Palm Springs. Martha Issová, která byla už v minulosti nominovaná za filmy Tajnosti a Děti noci, však podala v pohádce Sedmero krkavců obdivuhodný výkon.

Podruhé se o Českého lva uchází Tereza Voříšková za film Laputa, v němž takříkajíc nesleze z plátna, a poprvé Máša Málková, která hraje ve filmu Fotograf. Jedinou dosavadní laureátkou mezi ženami v hlavních rolích je Jana Plodková, nominovaná za film Ztraceni v Mnichově, která má Českého lva z roku 2009 za Protektora.

Český lev – výběr nominací

Nejlepší film

Domácí péče

Fotograf

Kobry a užovky

Schmitke

Ztraceni v Mnichově

Nejlepší dokumentární film

Evangelium podle Brabence

Filmový dobrodruh Karel Zeman

Mallory

Opři žebřík o nebe

Vlna vs břeh

Nejlepší režie

Slávek Horák – Domácí péče

Jan Prušinovský – Kobry a užovky

Alice Nellis – Sedmero krkavců

Štěpán Altrichter – Schmitke

Petr Zelenka – Ztraceni v Mnichově

Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli

Alena Mihulová – Domácí péče

Máša Málková – Fotograf

Tereza Voříšková - Laputa

Martha Issová – Sedmero krkavců

Jana Plodková – Ztraceni v Mnichově

Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli

Boleslav Polívka – Domácí péče

Karel Roden – Fotograf

Hynek Čermák – Gangster Ka

Matěj Hádek – Kobry a užovky

Martin Myšička – Ztraceni v Mnichově

V mužské hlavní kategorii je favoritem Matěj Hádek za Kobry a užovky, který už má za tuto roli Křišťálový glóbus z MFF Karlovy Vary a Cenu české filmové kritiky. Karel Roden, nominovaný za Fotografa, má už sice na kontě deset nominací, ale jen jednoho Českého lva z roku 2007 za Hlídače 47.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám