Hlavní obsah

V Olomouci se zkouší. Bernsteinova Mše bude mít v neděli premiéru

Právo, Jaroslav Špulák

V paláci A na Výstavišti Flora Olomouc se pilně zkouší. Hudebníci, zpěváci a celý tvůrčí tým připravovali k nedělnímu premiérovému uvedení Bernsteinovu Mši, dílo velkolepé, krásné a současně náročné. Poprvé zkoušeli v kostýmech.

Foto: Tino Kratochvil

Zpěváci včera poprvé zkoušeli v kostýmech.

Článek

Minulou neděli postavili na Výstavišti Flora Olomouc technici scénu. V pondělí a v úterý na ní zkoušely část orchestru a chrámový i chlapecký sbor. Ve středu se na místo sjeli zbytek orchestru a další účinkující. Dopoledne se z velké části zvučilo a odpoledne se pokračovalo ve zkouškách.

„Loni na jaře a na podzim jsme vyhlásili konkurz a všichni, kteří v Mši účinkují, jím prošli. To, že se mezi nimi objevila tak výrazná jména jako Tereza Černochová nebo Ondřej Ruml, nás nesmírně těší. Na pódiu ale budou i lidé, kteří předtím nikdy v tak náročném díle neúčinkovali. Máme v sboru například houslistu, který předtím nezpíval, ale řekl si, že to zkusí,“ řekla Právu v paláci A v Olomouci produkční Radka Maková.

Je to výzva

Orchestr tvoří dvacet muzikantů, chrámový sbor šestnáct zpěváků, ve sboru Street Chorus je šestnáct sólistů a v chlapeckém sboru deset dětí. Všichni se ve středu poprvé oblékli do kostýmů.

Režiséry a scénografy představení jsou bratři Michal a Šimon Cabanovi. „Máme rádi výzvy, a Mše výzva je. Navíc máme k Bernsteinovi vřelý vztah, v minulosti jsme realizovali jeho operu Candide. A s Vojtou Dykem, který nastudování Mše inicioval, jsme už také pracovali. Celý tento projekt je myšlenkově velice kvalitní, proto nás lákal,“ vysvětlil Michal Caban.

Jeho bratr souhlasí s tím, že jde o náročné dílo. „Především hudebně a rytmicky. K dobrým výsledkům se ale – jak se říká – leze po kolenou. Pokora je na místě, ale věřím, že se nám provedení odvděčí silným emotivním nábojem, který se z hlediště přenese mezi diváky.“

Bratry také těší, že Mše je vícežánrová. „Jsou v ní klasika, muzikál, humor, nadhled, jazz, rock. Tak nás to baví, nemáme totiž s bratrem rádi, když nás někdo někam škatulkuje,“ vysvětlil Šimon Caban.

Nejtěžší je podle něj dosáhnout souhry, což bylo možné až ve chvíli, kdy se na pódiu při zkouškách sešli všichni účinkující. „Jiná omezení jsou spíše technická. Představení by se mělo hrát na více místech, a ne všechny sály jsou stejné, natož ideální. I tohle jsme při přípravě scény museli zohledňovat,“ dodává Šimon Caban.

Foto: Tino Kratochvil

Vojtěch Dyk a Šimon Caban.

Speciální verze

Představení vzniká na počest 45. výročí premiéry Mše v roce 1971. V České republice byla v kompletní podobě uvedena v roce 1997 na nádvoří Pražského hradu, další nastudování vzniklo pro Mezinárodní hudební festival Moravský podzim roku 2001 v Brně.

V neděli ale bude v Olomouci poprvé uvedena speciální verze. Byla upravena samotným Bernsteinem tak, aby byla přenositelná do menších sálů a tím přístupná širší veřejnosti. „Bernsteinova Mše je dílo, které nemá obdoby. Velikostí, silou, účinkem, zážitkem. Není to show navenek, ale zásah do emotivního nitra člověka. Více než sto hudebníků a téměř padesát zpěváků, korunovaných Vojtou Dykem, to by si lidé neměli nechat ujít,“ dodal Šimon Caban.

Mezi účinkujícími byl v olomouckém Pavilonu A samozřejmě i Dyk. Zhostil se role Celebranta, přitom je také producentem díla. „Mši jsme nijak nepřekopávali, to nebyl náš záměr. Současně jsme si ale byli vědomi toho, že máme svaté právo dát do ní náš otisk,“ řekl Právu.

Na otázku, jestli se mají diváci skutečně na co těšit, bez váhání odpověděl: „Bude to skvělé, o tom nepochybuju.“

Generální zkouška je naplánována na sobotu 5. března. Po nedělní olomoucké premiéře následují představení v Českých Budějovicích (10. 3.), Brně (13. 3.), Ostravě (15. 3.), Praze (17. 3.), na podzim pak znovu v Brně (24. 9.) a v Hradci Králové (27. 9.). V létě se bude hrát na několika festivalech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám