Hlavní obsah

O titul Magnesia Litera soutěží 24 knih

Naději získat ocenění v rámci knižních cen Magnesia Litera má 24 knih a šest blogů. Je mezi nimi také zatím poslední laureátka Nobelovy ceny Světlana Alexijevičová se svou oceněnou knihou Doba z druhé ruky s podtitulem Konec rudého člověka. V každé ze sedmi kategorií jsou tři nominace, jen původní domácí próza má nominací šest. Protože i nominovaným titulům se dostává větší pozornosti knihkupců, a tedy i čtenářů, chtějí tak organizátoři cen více propagovat kvalitní českou beletrii.

Ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský představil 1. března na tiskové konferenci v Praze knihu laureátky Nobelovy ceny Světlany Alexijevičové Doba z druhé ruky s podtitulem Konec rudého člověka.

Článek

Vedle odborníků, kteří vybírají vítěze, mohou pro svou knihu hlasovat i čtenáři. Vybírat mohou cokoli z původní české prózy, poezie a knih pro děti – i mimo soutěž. Autoři nominovaní v těchto kategoriích budou v březnu číst ze svých knih v Knihovně Václava Havla a pořadatelé také budou přes knihkupce distribuovat brožurky s informacemi o nominovaných titulech.

Kniha Alexijevičové je nominována v kategorii překlad, do češtiny ji převedla Pavla Bošková. Spisovatelka a novinářka bělorusko-ukrajinského původu ji sestavila ze vzpomínek obyvatel bývalého SSSR, když se snažila popsat člověka, jehož vytvořila sovětská éra a který podle ní žije i po rozpadu někdejší velmoci.

Šest nominací má kategorie beletrie od roku 2010 a od té doby se próza více uplatňuje mezi držiteli hlavní ceny Kniha roku; není to však pravidlem. Loňským hlavním vítězem se stala kniha Martina Reinera Básník. Ten předtím zvítězil i v populární anketě Lidových novin Kniha roku - loni ji vyhrála kniha Alexijevičové.

Letos jsou v kategorii próza nominováni Anna Bolavá (Do tmy), Pavel Bušta (Sigmundovy můry), Daniela Hodrová (Točité věty), Iva Pekárková (Pečená zebra), Daniel Petr (Straka na šibenici), David Zábranský (Martin Juhás čili Československo).

Román autora píšícího pod jménem Anna Bolavá vypráví o závislosti, jež vede k izolaci i ke ztrátě sebe sama. Povídková kniha pětadvacetiletého Pavla Bušty se věnuje hrdinům z okraje společnosti, kteří nikterak netouží začlenit se do ní a vnímají ji jako směšnou, nechápavou nebo hodnou opovržení. Porotu překvapila suverénně zvládnutá forma, ironický nadhled a živý, přímý styl.

Román Hodrové je sugestivní zpovědí, v níž se přátelství autorky se spisovatelkou Bohumilou Grögerovou a výtvarnicí Adrienou Šimotovou doplňuje jak s tématem paměti a posledních věcí člověka, tak s osobitými reflexemi tvůrčího procesu vzniku textu. Kniha Ivy Pekárkové je jejím dalším vyprávěním o střetu evropské kultury s africkou, tentokrát se ale odehrává výhradně v Česku.

Litera za prózu
Anna Bolavá: Do tmy (Odeon)
Pavel Bušta: Sigmundovy můry (Togga)
Daniela Hodrová: Točité věty (Malvern)
Iva Pekárková: Pečená zebra (Mladá fronta)
Daniel Petr: Straka na šibenici (Host)
David Zábranský: Martin Juhás čili Československo (Premedia)
Litera za poezii
Jiří Dynka: Kavárny (Archa)
Irena Šťastná: Žvýkání jader (Srdeční výdej)
Ladislav Zedník: Město jeden kámen (Dauphin)
Litera za knihu pro děti a mládež
Olga Černá: Klárka a 11 babiček (Baobab)
Renáta Fučíková: Praha v srdci – 189 příběhů města a lidí (Práh)
Robin Král: Vynálezárium (Běžíliška)
Litera za literaturu faktu
Martin Kuna a kol.: Archeologický atlas Čech: vybrané památky od pravěku do 20. století (Archeologický ústav AV ČR a Academia)
Milena Lenderová, Martina Halířová, Tomáš Jiránek: Vše pro dítě. Válečné dětství 1914–1918 (Paseka)
Martin Nodl: Středověk v nás (Argo)
Litera za nakladatelský čin
Barbora Baronová, Dita Pepe: Intimita (Wo-men)
Barbora Toman Tylová: Jde o to, aby o něco šlo. Typograf Oldřich Hlavsa (Filip Tomáš – Akropolis)
Jindřich Vybíral: Leopold Bauer. Heretik moderní architektury (Academia)
Litera za překladovou knihu
Světlana Alexijevičová: Doba z druhé ruky. Konec rudého člověka (z ruštiny přeložila Pavla Bošková, Pistorius & Olšanská)
Joanna Batorová: Pískový vrch (z polštiny přeložila Iveta Mikešová, Paseka)
Jesús Carrasco: Na útěku (ze španělštiny přeložil Štěpán Zajac, Filip Tomáš –- Akropolis)
DILIA Litera pro objev roku
Marie Iljašenko: Osip míří na jih (Host)
Blanka Jedličková: Ženy na rozcestí. Divadlo a ženy okolo něj 1939–1945 (Academia)
Lucie Raškovová: Samota není zlej (Brkola)
Magnesia blog roku
Do Thu Trang: Asijatka (http://asijatka.cz/)
Tomáš Princ: Humans of Prague (http://humansofprague.ihned.cz/)
Barbora Čiháková: Nedělnička (http://dobracestina.cz/basta/clanky/dobre-zpravy)
Jakub Ryška a Pavel Šplíchal: Prigl (http://prigl.cz/)
Iva Pekárková na iDnes (http://pekarkova.blog.idnes.cz/)
Jana Patočková, Daniela Hannová, Hannah Saleh: Vývařovna (www.vyvarovna.com)

Reklama

Výběr článků

Načítám